Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 07. 2020. 12:07 >> 16:39

SNP O ZAKONU O MEDJIMA

"Korak unazad u odnosu na ranije zakonsko rješenje"

Socijalistička narodna partija Crne Gore saopštila je da je Zakonom o medijima definisano da novinar može biti sankcionisan po Krivičnom zakoniku ukoliko ne otkrije izvor informacije, što je, kako su ocijenili u toj partiji, korak unazad u odnosu na ranije zakonsko rješenje.

"Na ovaj način stvara se nesigurno okruženje za potencijalne izvore informacija, ugrožava se javni interes, a istraživačkim novinarima se sužava prostor za rad", istakli su u SNP.

U toj partiji su kazali da je, usvajajući Zakon o medijima i Zakon o nacionalnom javnom emiteru – RTCG mjesec dana uoči izbora, vladajuća većina u Skupštini Crne Gore još jednom demonstrirala silu i nedostatak razumijevanja za bilo kakve razumne predloge

"Vlada je, po oprobanom receptu, odbila amandmane opozicije, a onda ista rješenja predložila kao svoja. U nastojanju da dobije pohvale Evropske komisije, vlast propušta da shvati da na ovaj način šteti državi i ukupnom demokratskom ambijentu, te da ni zvaničnici EU na ovakva pošto-poto donijeta rješenja neće žmuriti", kazali su u SNP-u.

Kako su ocijenili, novim Zakonom o nacionalnom javnom emiteru ne obezbjeđuje se institucionalno, politički i finansijski nezavisan javni servis, što je, kako navode, nasušna potreba crnogorskog društva u procesu demokratizacije i ispunjavanja osnovnih kriterijuma za pristupanje EU.

"Umjesto toga, sigurni smo da će RTCG nastaviti da bude servis DPS-a i ostalih partija na vlasti i da će, nažalost, nastaviti da bude udarna pesnica vlasti protiv političkih i svih drugih neistomišljenika. Socijalistička narodna partija Crne Gore smatra da je usvajanje pomenutih zakonskih rješenja jedan od poslednjih trzaja vladajuće grupacije u pokušaju da zadrži svoje pozicije i da odloži dan kada će se naći sa druge strane političkog spektra", zaključuju u SNP-u.

I Demos je reagovao nakon jučerašnje sjednice parlamenta.

"Nažalost, iznenadna briga vlasti o medijima na mjesec dana do izbora, suprotno svim zahtjevima međunarodnih adresa i nova predstavlja i direktno udaljavanje zemlje kako od članstva u EU, tako i od osnovnih pravila demokratije u Crnoj Gori. Ovakvo ponižavanje građana koji finansiraju Javni servis i koji imaju suvereno pravo da glasaju na osnovi svog uvjerenja i bez korupcionaških pritisaka će sigurno na izborima 30. avgusta proizvesti otpor daljim strategijama manipulacija u zemlji", navodi se, između ostalog, u saopštenju Demosa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније