Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 07. 2020. 14:38 >> 14:40

KAŠĆELAN

Više od 20 infrastrukturnih i kapitalnih projekata na CT

U Prijestonici se radi se na više od 20 infrastrukturnih i kapitalnih projekata, koji su u različitim fazama realizacije, a njihova vrijednost procjenjuje se na oko 5,4 miliona eura, istakao je u izjavi za Radio Crne Gore gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

"Dakle, šestomjesečni presjek nam govori da su realizovala sredstva u vrijednosti od 2,2 miliona eura ili 40 odsto od planiranih, tj. onih koja su budžetom planirana za 2020. U fazi realizacije, tj. radovi koji su u toku imaju vrijednost od milion eura. Krajem prošle godine započeli smo pripremu pojedinih projekta i već u prvim mjesecima ove raspisali tendere i potom uveli izvođače radova na gradilišta. Svjesni svih otežavajućih okolnosti, među kojima je i epidemija novog korona virusa, zadovoljni smo što se na većini projekata radi, iako bi dinamika pojedinih mogla biti i malo bolja-rekao je Kašćelan i dodao da je završena rekonstrukcija gradskih ulica i dio seoskih puteva u Riječkoj nahiji, dok su u Katunskoj nahiji radovi u toku. Vrijednost do sada realizovanih radova je od skoro 800 hiljada eura od tenderom predviđenih 1,15 miliona eura", rekao je Kašćelan.

Radovi se izvode i u krugu Opšte bolnice „Danilo I“, gdje se radi pristupna saobraćajnica i parking u sklopu projekta rekonstrukcije stare Dječje bolnice.

"U maju su počeli radovi na Puškinovoj ulici, a u junu počeli i završili radovi na uređenju kružnog toka na ulazu u grad i Lovćenske vile. U međuvremenu je završen i tender za projekat Smart City, čija realizacija bi trebalo da počne u toku avgusta. Završeno je uređenje i parka u Diviziji, Trga revolucije i Orlovog krša.U toku je tender za izbor izvođača radova na zgradi socijale, u kojoj će biti 30 stanova za socijalno stanovanje, a do kraja mjeseca trebalo bi da započne nastavak radova na ulici Vojvode Boža", dodao je Kašćelan.

On je podsjetio da Prijestonica sa UNDP realizuje dva projekta. Prvi se odnosi na punionice za vozila na električni pogon koje bi trebalo da budu u funkciji do kraja mjeseca, a drugi na solarne panele u Biznis centru.

"Očekujemo i da će u narednim danima započeti uređenje fasada na Rijeci Crnojevića, te da će biti okončan tender i potpisan ugovor sa FSCG za izgradnju svlačionica i proširenje pomoćnog terena za FK Lovćen. Ovaj ugovor vrijedan je 500.000 eura. Prema našem planu trebalo bi da u avgustu bude raspisan tender za rekonstrukciju Jabučke ulice, a u septembru počne uređenje prilaza zgradi Zetske banovine.Objavljeni su tenderi vrijedni 200 hiljada eura za rekonstrukciju vodovodne mreže na Cetinju, a riješen je i problem sa uvozom radnika iz Srbije koji bi trebalo da ubrzaju radove na vodovodnim instalacijama kako bi Mojkovačka i Bajička ulica bile spremne za rekonstrukciju, tj. izradu trotoarskih i asfaltnih površina. Dodaću još da su započeli pregovori o zaključenju ugovora o kupovini zemljišta na kojem se nekada nalazio hotel Lokanda čije okončanje očekujemo u avgustu, te da bi na narednom skupštinskom zasjedanju trebalo da bude donešeno više odluka i akata koji se tiču razvoja Prijestonice", rekao je Kašćelan.

Osvrnuo se i na kapitalne projekate koji su u nadležnosti državnih organa – poput stadiona, puta Međuvršje – Ivanova korita, regionalnog puta Cetinje – Čevo, naglašavajući da se i oni se realizuju shodno postavljenim planovima.

Lokalna uprava je u cilju ublažavanja uticaja koronavirusa na privredu donijela mjere vrijedne oko 500 hiljada eura,a ovim mjerama se Prijestonica odrekla sopstvenih prihoda u periodu od tri do šest mjeseci.

"Procijenili smo, kao što smo već ranije rekli, da možemo toliko da odvojimo ili da preusmjerimo za pomoć našim privrednicima, a da pritom ne ugrozimo rad i funkcionisanje lokalne samouprave.Mjere podrazumijevaju privremeno oslobađanje od plaćanja različitih naknada, poreza i prireza.Između ostalog, uključuju odloženo plaćanje poreza na nepokretnost, naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, plaćanja zakupa, plaćanja lokalne komunalne takse po osnovu zauzimanja javne površine za taksi stajališta, ugostiteljske terase, rashladne i izložbene vitrine, bilborde, štandove i druge pokretne objekate, oslobađanje od poreza na nepokretnost svih registrovanih poljoprivrednih proizvođača, kao i onih koji započnu poljoprivrednu proizvodnju u 2020.godinu i tako dalje.-podsjetio je gradonačelnik Cetinja koji je uvjeren da će sa ovim i tri paketa mjera Vlade Crne Gore lokalna uprava uspjeti da sačuva privredne aktivnosti u gradu, a time i poslove cetinjskih preduzetnika i preduzeća, odnosno svih zaposlenih", zaključio je Kašćelan.

Milena Stanojević, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније