Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.Mi. [ Mina ]

31. 07. 2020. 20:59   >>  22:06 1

DARMANOVIĆ-SIJARTO

Članstvo u EU temeljni cilj vanjske politike CG

Punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) temeljni je cilj crnogorske vanjske politike, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović. On je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), razgovarao sa mađarskim ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Sijartom.

“Punopravno članstvo u EU predstavlja temeljni cilj naše vanjske politike čijem ispunjenju smo u potpunosti posvećeni kao društvo koje dijeli vrijednosti najrazvijenijih zapadnih liberalnih demokratija”, rekao je Darmanović.

Sagovornici su konstatovali da su Crna Gora i Mađarska prijateljske države, saveznici i bliski partneri koji zajednički doprinose izgradnji sigurnije i prosperitetnije Evrope.

Darmanović je kazao da je zadovoljan sadržajnim odnosima između dvije države, koje, kako je naveo, karakteriše bliska partnerska saradnja, dodatno osnažena djelovanjem u okviru NATO saveza.

On je zahvalio na svesrdnoj i konzistentnoj mađarskoj podršci Crnoj Gori na njenom putu evropske integracije.

Sijarto je kazao da će Mađarska nastaviti da čini sve što je u njenoj moći da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU u što kraćem roku.

"S obzirom na to da njihova integracija u evropske strukture korespondira sa mađarskim ekonomskim, strateškim i bezbjednosnim interesima", naveo je Sijarto.

On naglasio da je Crna Gora zasluženo otvorila i posljednje pregovaračko poglavlje, i dodao da se nada da će EU do 2025. godine imati više država članica.

Sagovornici su kazali da su zadovoljni saradnjom koja se ogleda u pružanju ekspertske pomoći Crnoj Gori u oblasti evropske integracije.

Darmanović je pozdravio rad i aktivnosti mađarskog eksperta u Crnoj Gori Ištvana Lakatoša.

Darmanović i Sijarto saglasili su se da se njegov mandat produži, što će, kako su kazali, zasigurno predstavljati doprinos crnogorskom evropskom putu i osnažiti crnogorsko-mađarsku saradnju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније