Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: O.Z.

03. 08. 2020. 09:37 >> 09:38
4

SMANJENJE STOPE PDV-A

Stanić: Velika je pobjeda ekonomske politike SDP-a

Smanjenje stope PDV-a za ugostitelje i hotelijere, velika je pobjeda ekonomske politike Socijaldemokratske partije (SDP), saopštio je portparol i član Predsjedništva SDP Mirko Stanić.

"Socijaldemokratska partije je odmah po početku krize izazvane korona virusom kao jednu od suštinskih mjera pomoći crnogorskim ugostiteljima i hotelijerima predložila zakon kojim bi se smanjila stopa PDV sa 21% na 7% za sve ugostiteljske objekte koji prižaju usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka. Smatrali smo da na ovaj način treba pomoći skoro 4.000 ugostitelja koji su suočeni sa ogromnim izazovima zbog značajno manjeg prometa ove godine u odnosu na predhodne", saopštio je Stanić.

Naveo je da su za taj zakonski predlog dobili podršku brojnih privrednika.

"Na ovaj način bi se i ispravila nepravda po kojoj je samo nekoliko privilegovanih hotelijera imalo stopu od 7% na ugostiteljske usluge, dok su svi ostali plaćali 21%. Nažalost, crnogorska vlast je u tom trenutku puno više vjerovala izjavama guvernera Žugića da neće biti ekonomskog pada čak ni uz veliki pad u turizmu, nego realnim projekcijama koje smo iznosili na osnovu podataka od privrednika i njihovih strukovnih udruženja", kazao je Stanić. 

Kako je naveo, Skupština Crne Gore je, ipak, posljednjeg dana zasijadanja usvojila predlog snižene stope PDV, iako je predhodno čak tri puta odbila da uvrsti naš gotovo istovjetni zakon u dnevni red. 

"Iako smo svjesni da je ova mjera možda došla kasno i da nije dovoljna, jasno je da je ovo još jedna pobjeda ekonomsko-socijalne politike SDP koja se pokazala i pri povećanju minimalne zarade ili usvajanja novog zakona o penzijsko-invalidskom osuguranju.  Paket ekonomsko-socijalnih mjera SDP je bez dileme najbolji za sve građane Crne Gore, jer samo uz njegovu realizaciju možemo doći do prosječne plate od 700 eura, prosječne penzije od 350 eu i minimalne plate od 300 eu do kraja 2024 godine", istakao je Stanić. 

On je ocijenio da je smanjenje stope PDV za 4.000 ugostitelja i hotelijera mali, ali bitan korak ka podršci tom sektoru, koji je, kako je naveo, najugroženiji zbog krize izazvane korona virusom.

"Ove kompanije, većinom mali i srednji biznis, će biti u fokusu naše politike i u narednom periodu", dodao je Stanić. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније