Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 10. 2013. 08:17 >> 08:24
6

ODLIKOVANJE

Vujanoviću orden SPC

Srpska pravoslavna crkva (SPC) dodijelila je predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću Orden Svetog cara Konstantina. Ordenom je, kako prenose beogradski mediji, odlikovano 78 osoba, povodom proslave 17 vijekova Milanskog edikta.

 

Uredba SPC predviđa da se Orden Svetog Cara Konstantina "dodjeljuje onim licima koja su doprinijela slobodi vjere i uopšte unapređenju ljudskih prava i sloboda". Ordenje je, kako je zvanično objašnjeno, podijeljeno u znak blagodarnosti za učešće u proslavi 1.700 godina Milanskog edikta, 6. oktobra, nakon liturgije koju je vodio vaselj enski partij arh Vartolomej ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Nišu.

Koordinator Pravnog savjeta MCP protojerej-stavrofor Velibor Džomić kazao je „Vijestima“ da je Sveti arhijerejski sinod povodom jubileja Milanskog edikta donio odluku da više državnika, a posebno državnici iz Crne Gore i Srbije, s obzirom na to da su se u Nišu i Podgorici održavale svečanosti, odlikuju visokim crkvenim odlikovanjem.

"Riječ je o staroj i više puta primjenjivanoj praksi da se o velikim prigodama i datumima odlikuju šefovi država određenim crkvenim odlikovanjima. Pri tom, treba uzeti u obzir da to jeste crkveni orden, ali da je riječ o prvom hrišćanskom vladaru (Konstatin), koji je objavio slobodu hrišćanstva i da se na taj način ukazuje poštovanje ne samo njima kao ličnostima, već i državama na čijem su čelu. To je praksa u svim hrošćanskim crkvama. U tome što je predsjednik Vujanović dobio orden zajedno sa predsjednikom Nikolićem, nema nikakvog izuzetka ili spektakularsnosti", kazao je Džomić.

On nije mogao da precizira kada će Vujanoviću orden biti i formalno uručen, navodeći da je iz Crne Gore orden dobio samo predsjednik države, te da je riječ o novoustanovljenom priznanju.

Inače, osim Vujanovića, koji nije prisustvovao proslavi u Nišu, orden od patrijraha Irineja dobili su pravoslavni patrijarsi, predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, te prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније