Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.Mi. [ Mina ]

09. 08. 2020. 14:46   >>  14:48

DO KRAJA 2024.

Uz sinergiju svih do okončanja pregovora

Okončanje pregovaračkog procesa do kraja 2024. godine moguće je isključivo uz sinergiju svih važnih aktera crnogorskog društva, koji pored izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, podrazumijevaju organizacije civilnog društva i medije, kazao je zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak.

On je naveo da će u predstojećem periodu apsolutni prioritet biti izgradnja stabilnog sistema vladavine prava, u kojem će građani imati osjećaj pune pravne sigurnosti i nesmetano moći da uživaju ljudska prava i slobode.

Mrdak je za Eurokaz rekao da je put Crne Gore do prve naredne članice Evropske unije (EU) jasan i zasniva se, prije svega, na snaženju koncepta pravne države i uspostavljanju političkog dijaloga među svim političkim akterima.

“Važno je razumjeti da je okončanje pregovaračkog procesa moguće do kraja 2024. godine isključivo uz sinergiju svih važnih aktera crnogorskog društva, koji pored izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, obavezno podrazumijevaju organizacije civilnog društva i medije”, kazao je Mrdak.

Kako je naveo, Crna Gora je dokazala da može da se nosi sa izuzetno zahtjevnim obavezama u pregovaračkom procesu, što je i potvrđeno gotovo potpunim prenošenjem evropskog zakonodavstva u nacionalni pravni sistem.

On je podsjetio da je za tu potrebu Crna Gora od početka pregovora do danas donijela oko 1,5 hiljada zakonskih i podzakonskih akata i uspostavila odgovarajući institucionalni okvir za njihovu efikasnu primjenu.

“U završnoj fazi koja podrazumijeva privremena zatvaranja poglavlja poseban fokus će biti stavljen na funkcionalnost sistema i njegovu sposobnost da štiti prava građana na nivou država članica EU”, rekao je Mrdak.

On je kazao da je usvajanjem nove metodologije Vlada prihvatila novu političku realnost, koja podrazumijeva snažniji kontinuitet političkog dijaloga i mogućnost da zajedno s državama članicama EU radimo na preostalim reformama.

Mrdak je rekao da je otvaranjem svih pregovaračkih poglavlja Crna Gora uspješno zaključila jednu izuzetno zahtjevnu fazu pregovaračkog procesa.

Tom prilikom, kako je naveo, Crna Gora dodatno je osnažila lidersku poziciju u politici proširenja EU i jasno se pozicionirala kao adekvatan kandidat za ispunjavanje svih uslova za članstvo do kraja mandata aktuelne briselske administracije, odnosno do 2024. godine.

“Otvaranjem posljednjeg poglavlja 8 – Konkurencija, Crna Gora nije samo potvrdila da je ispunila sve obaveze u tom poglavlju, već i da je ostvarila zadovoljavajuće rezultate u oblasti vladavine prava, što je i potvrđeno posljednjim Non pejperom Evropske komisije za poglavlja 23 i 24”, kazao je Mrdak.

Kako je rekao, ispunjavajući sva početna mjerila, obezbijeđen je osnov za ostvarivanje fer uslova za sve učesnike na tržištu, te je ograničena mogućnost davanja državne pomoći na selektivnom nivou.

“Na ovaj način stvara se povoljan poslovni ambijent u kojem se tržišna prednost može ostvariti isključivo na osnovu kvaliteta proizvoda i usluga, visine cijena, kao i inovativnosti kompanija”, dodao je Mrdak.

On je objasnio da je od početka pregovaračkog procesa, pored donošenja ključnih propisa u toj oblasti, kao što su zakoni o kontroli državne pomoći i o zaštiti konkurencije, Crna Gora morala analizirati i izmijeniti cjelokupno postojeće zakonodavstvo kako bi ukinula pravni osnov za selektivnu dodjelu državne pomoći, u cilju zaštite konkurencije na tržištu.

“Nakon uspješnog ispunjavanja zakonodavnih i institucionalnih pretpostavki, EU će poseban fokus staviti na sposobnost nadležnih institucija da obezbijede efikasnu zaštitu prava konkurencije na tržištu”, zaključio je Mrdak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније