Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 10. 2013. 18:37   >>  18:56

BUDVA

Počela konferencija o pretpristupnoj pomoći

U Budvi je danas otvorena dvodnevna Regionalna konferencija o Instrumentu pretpristupne pomoći 2014-2020 koja će, kako je saopšteno, poslužiti i kao platforma za razmatranje opcija za unaprjeđenja regionalne saradnje u procesu pristupanja država zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU).

Konferenciju organizuju Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Kancelarije nacionalnog koordinatora za Ipu Crne Gore, u saradnji s Instrumentom Evropske komisije Tajeks za izgradnju institucija.

Kako je saopšteno iz MVPEI, na konferenciji učestvuju predstavnici Evropske komisije, nacionalni koordinatori za Ipu i predstavnici institucija država regiona u čijoj nadležnosti je koordinacija Ipa fondova.

„Konferencija je prilika za razmjenu iskustava i ideja u vezi s korišćenjem sredstava iz Ipa fondova, a poslužiće i kao platforma za razmatranje opcija u pravcu unaprjeđenja regionalne saradnje, u kontekstu procesa pristupanja država zapadnog Balkana EU“, kaže se u saopštenju. 

Navodi se da će, tokom konferencije, predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije predstaviti dosadašnje rezultate i ukazati na buduće izazove u pogledu realizacije svih pet komponenti Ipe - podrška tranzicijskom procesu i jačanju institucionalnih kapaciteta, prekogranična saradnja, regionalni, ruralni i razvoj ljudskih resursa. 

Nacionalni koordinator za Ipu Crne Gore, Aleksandar Andrija Pejović je, na otvaranju konferencije, istakao važnost finansijske podrške EU u sprovođenju reformskih procesa u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo. 

On je ocijenio da je u predstojećem periodu potrebno snažiti regionalnu saradnju, kao važan preduslov na putu prema članstvu u EU.

Učesnici skupa će, kako je saopšteno, razgovarati i o pripremi i planovima za korišćenje raspoloživih sredstava iz nove finansijske perspektive EU 2014-2020.

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније