Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ (Nova M) ]

22. 08. 2020. 20:05 >> 20:08
5

PAŽIN PORUČIO

Srbija odgovorna što Marović nije izručen

Ukoliko institucije od značaja za vladavinu prava budu na visini zadatka u narednom periodu, vrata EU će biti širom otvorena za Crnu Goru, poručio je ministar pravde Zoran Pažin. Pažin je, u intervjuu za Novu M, ocijenio i da, povodom nepostizanja dogovora o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti sa SPC, ostaje ista poruka Vlade: zakoni moraju jednako da važe za sve u Crnoj Gori i kulturna baština mora biti očuvana. On je poručio i da su isključivo državni organi Srbije odgovorni što Svetozar Marović još nije izručen Crnoj Gori.

Pažin je ocijenio kako su ispunjene sve obaveze Vlade  koje se odnose prije svega na zaokruživanje normativnog pravnog okvira iz poglavlja 23 i 24 u pregovarima s EU.

"Sada je suštinski važno da zakoni i propisi koji su donešeni budu na valjan način implementirani, i zato ćemo u narednom periodu snažno insistirati na jačanju odgovornosti u pravosuđu, jednako kad su u pitanju druge institucije od značaja za vladavinu prava jer vladavina prava znači pravnu sigurnost za građane, sigurnost investicija i poslovanja za one koji donose novu vrijednost, i jednakost pred zakonom za sve. Ukoliko ove institucije od značaja za vladavinu prava budu na visini zadatka u narednom periodu, vrata EU će biti širom otvorena, a mislim da ne treba da napominjem od kakvog je to značaja za građane CG i kakve to sve benefite nosi", rekao je potpredsjednik Vlade.

On odbacuje odgovornost Vlade zato što su sudstvo i tužilaštvo u VD stanju.

"Razumijem zainteresovanost naših partnera u Briselu i dijela domaće javnosti za ova pitanja, ali moram da kažem da je politikantski manir i jedna vrsta manipulacije stav jednog dijela protagonista opozicione političke scene kada pokušavaju da pripišu odgovornost za takvo stanje Vladi. To naprosto nije tačno, jer Vlada nije nadležna za izbor čelnika ovih institucija, jer da jeste taj bi problem odavno bio riješen. Naprotiv, šireći maglu na ovaj način, ti opozicioni političari bježe od sopstvene odgovornosti jer je posve jasno da izbor treba da bude obavljen u Parlamentu uz značajno učešće opozicije. Na taj način oni šalju poruku da nijesu spremni da prihvate svoj dio odgovornosti u vršenju društvenih poslova koji su im povjereni", ocijenio je Pažin.

Vlada, poručuje, ostaje pri svom stavu i kada je riječ o sporu sa Srpskom pravoslavnom crkvom  oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Vidjećemo šta donosi budućnost, jedno je sigurno - zakoni moraju jednako da važe za sve u Crnoj Gori i kulturna baština mora biti očuvana jer je to ustavna dužnost države", rekao je Pažin i dodaje da je, s druge strane, jasan politički angažman SPC, što nije svojstveno demokratskim društvima. 

"To ne samo da je suprotno dobrim demokratskim praksama i ulozi i mjestu koje vjerske zajednice imaju u demokratskom društvu, nego je to suprotno i crkvenom pravu odnosno kanonskom pravu. Dakle, primjetno je da crkveni velikodostojnici ne haju mnogo za ova pravila, da ih to mnogo ne uznemirava, pa je teško povjerovati da su spremni da poštuju crnogorske svjetovne zakone ako ne poštuju sopstvena pravila", navodi Pažin.

On tvrdi da Crna Gora, do sada, od Srbije nije dobila nikakav odgovor na zahtjev za izručenje Svetozara Marovića.

"Odgovornost za neizručenje Svetozara Marovića radi izdržavanja zatvorske kazne u Crnoj Gori je isključiva odgovornost državnih organa Srbije koji ne samo da ne postupaju po svojoj međunarodnoj obavezi i ne lišavaju Marovića slobode po Interpolovoj potjernici i ne izručuju ga Crnoj Gori nego za to ne daju baš nikakvo objašnjenje. Ono što je začuđujuće je kako javnost Srbije gleda na to da lice koje je osuđeno za teška krivična djela iz oblasti korupcije ne isporučuje Crnoj Gori, a uredno se postupa u svim drugim predmetima i da li tu ima neke zloupotrebe ili neke druge vrste inkriminirajućeg ponašanja", ocijenio je Pažin.

On dodaje i da je iz EU Crnoj Gori poručeno kako je izručenje Svetozara Marovića problem Srbije, a ne Crne Gore i da je realno očekivati da to pitanje bude tretirano u nadzoru Srbije od strane EU u ispunjavanju njihovih obaveza iz poglavlja 23 i 24.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније