Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda ]

24. 08. 2020. 07:19 >> 22:47
86

ZEKOVIĆ

Nijedna vjerska zajednica da nije iznad države

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ima jasan plan, poručuje u intervjuu za Pobjedu državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković, ističući da očekuju da se, po eventualnom osvajanju vlasti, uz opšti poraz reformističke i suverene Crne Gore, "prizna" feudalni položaj i dominacija svih eparhija ove crkve, što uključuje i inkvizitorsko anatemisanje crnogorske političke, građanske i intelektualne elite.

 

Posebno je, upozorava on, upadljiv nedostatak intelektualne i medijske objektivnosti i analitičnosti.

"Zakon o slobodi vjeroispovijesti je nužni kvalitativni iskorak iz monolitne apsolutne teokratije, totalitarističkog i populističkog nasljeđa i kao takav je naišao na agresivni otpor onih struktura koje su za očuvanje statusa quo, ali uz namjeru da diskredituju Crnu Goru i liše je elementarne demokratske i institucionalne pristojnosti i izgrađenosti", objašnjava sagovornik Pobjede, koji je, podsjećamo, decenijima bio dio nevladinog sektora i poznati aktivista za ljudska prava, a odskora je u timu Mehmeda Zenke.

Govoreći o govoru mržnje, koji je posebno intenziviran uoči izbora, Zeković kaže da određene političke strukture u kontinuitetu koriste izbore za podsticanje na mržnju.

"Tako jačaju sopstvenu prepoznatljivost, a regrutuju pojedince koji nijesu prihvatili univerzalnost i nedjeljivost ljudskih prava i građanski karakter crnogorskog društva. Antimuslimanske aktivnosti su svakodnevne. Posebno su osnažene nakon okupljana pristalica četničkog pokreta u Beranama. Zabrinjavajuće je prisustvo i lokalnih funkcionera tom događaju. Opštinska vlast treba snažnije da promoviše demokratske vrijednosti i osigura prihvatanje i djelotvorno društveno uključivanje svih građana, bez ikakvih ustupaka prema nacionalizmu ili mržnji", kaže Zeković.

Navodi da slučaj porodice Methadžović iz Podgorice potvrđuje da fašizam, prerušen u druge političke opcije, djeluje kroz populizam i radikalizaciju.

"Oni su postali žrtve onih koji veličaju i relativizuju zločine Pavla Đurišića i Ratka Mladića. Antifašističke vrijednosti i tekovine, kao i međunarodne presude iz oblasti humanitarnog prava još snažnje treba integrisati u naš ukupan pravni i kulturološki koncept. Crnogorske vlasti su odlučne i sposobne da svima osiguraju bezbjedan i dostojanstven život. Slobodno i otvoreno društvo i napredak građanske Crne Gore su imperativ u svakom trenutku", rekao je Zeković.

Vlada je, kaže, pokazala odlučnost da Crnu Goru razvija kao uređeno društvo, "pa je tako opravdan zahtjev za registracijom svih vjerskih zajednica".

"To pitanje treba posmatrati i u kontekstu pune sekularizacije društva. Osnov razvoja Crne Gore su demokratija i vladavina prava, nije religija, pa nijedna vjerska zajednica ne može i ne treba da bude iznad države. Umjesto argumentovane diskusije i traženja sekularnog, demokratskog, rješenja, pristupilo se manipulacijama i podvalama. Uporno i unedogled se, bez osnova i smisla, ponavljaju poruke o postojanju progona i diskriminacije eparhija i vjernika SPC. Iza toga je jasna politička i hegemonistička namjera da se Crna Gora podijeli kako bi, kroz držanje otvorenim tzv. crkvenog pitanja, profitirale dvije vodeće opozicione političke opcije na predstojećim izborima, a koje se predstavljaju kao navodno pomiriteljske i zaštitničke u odnosu na SPC. Očekuje se, da se po eventualnom osvajanju vlasti, uz opšti poraz reformističke i suverene Crne Gore, 'prizna' feudalni položaj i dominacija svih eparhija SPC, što uključuje i inkvizitorsko anatemisanje crnogorske političke, građanske i intelektualne elite", navodi Zeković.

Пратите нас на

Коментари86

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније