Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 08. 2020. 19:51   >>  19:52 14

POPOVIĆ

"Auto-litije akt agresije prema državi"

Poziv mitropolita crnogorsko primorskog da se glasaju odnosno ne glasaju određene partije, pisac Milorad Popović vidi kao višegodišenje aktivnosti Amfilohija koji se, kako kaže, bavi politikom s ciljem da destruira crnogorsku državnost. Komentarišući auto-litije koje su organizovane, iz Beograda ka Crnoj Gori, Popović smatra da je u pitanju akt agresije prema suverenoj državi, te da bi crnogorska vlast, zbog toga, trebala da upozori kako srbiju tako i međunarodne organizacije.

Crnogorski pisac Milorad Popović, nije iznenađen pozivom jednog vjerskog poglavara da se glasaju odnosno ne glasaju određene partije.

"Riječ je već o davnom višegodišnjem aktivnosti mitropolita Amfilohija. Od kad je došao u Crnu Goru 1990. godine, on ništa drugo i ne radi osim što se bavi politikom sa ciljem da urniše da destruira crnogorsku državnost i nacionalnosti. Sticajem okolnosti ovi posljednji izbori su pokazali da su njegove namjere sad potpuno ogoljene", kaže Popović za TVCG.

U predizbornoj kampanji se uglavnom poštuju mjere NKT-a. Ipak, to nije slučaj sa slikama koje posljednjih dana dolaze od onih koji, kako kaže Popović, ne rade ništa drugo što nijesu radili 90-ih godina.

"Pa riječ je o jednom doktrinarno, opsjednutim zlom, SPC... I oni danas s ovim novim bioterozimom ne rade nista drugo nego što rade 90-tih godina, kad su onaj nesrećni srpski narod iz Hrvatske i bosanske krajine gurali u ratove, u pogibije, u nesreće", navodi Popović.

I danas oni, kaže Popović, na gotovo istovjetan način govore o ugroženosti svetinja i srpstva sa željom da kako kaže, nastave put koji je prije svega srpsku naciju skupo koštao posljednjih 30 godina. Crnogorski pisac ocjenjuje i da iza auto-litija iz Srbije odnosno Beograda, koje su organizovane nekoliko dana uoči izbora, stoji želja za stvarajem dodatnih tenzija u Crnoj Gori.

"Da se destabilizuje i konačno vjerovatno i okupira. Sama činjenica da sin predsjednika Srbije i neupitnog lidera političkog života Srbije, učestvuje u tome, tome daje jednu dodatno značenje i smatram da crnogorska vlast prije svega bi morala da napravi jednu notu, da upozori, kako srbiju, tako i međunarodne organizacije da je u pitanju jedan klasični akt agresije prema jednoj suverenoj naciji i državi", poručuje Popović.

Komentarišući formiranje specijalnog tima vlade Srbije, za zaštitu srpske duhovne baštine u Crnoj Gori, Hrvatskoj i na Kosovu, Popović kaže da se taj tim formira isključivo zbog Crne Gore u kontekstu jačanja kako kaže, srpskog ektremizma.

"Ako su cetinjski manastir i manastir Ostrog ako su dio sprske kulturne baštine, onda nema rezona da postoji Crna Gora, onda nema ni crnogorske kulture ni crnogorske nacije jer ovaj, u Cetinjskom manastiru je vise od dva vijeka je bila i sekularna vlast crnogorska što će značiti i da je muzej kralja Nikole i Biljarda da takođe nijesu crnogorski u tom smislu to je u slijedu ove opšte politke i stanja", navodi Popović.

Prethodne parlamentarne izbore, umnogome je obilježio slučaj, koji je javnosti poznat kao pokušaj terorizma. Do novih izbora ostalo je nekoliko dana.

"Da nismo primljeni u NATO, mogao bih sa velikom sigurnošu tvrditi da se ponovo prirpema neko zlo u Crnoj Gori, međutim, problem je što ovi koji bi to organizovali oni lako žrtvuju tuđe zivote. Međutim, teško da će se iko od njih pojaviti kao lider tog destruktivnog pokreta u Crnoj Gori", navodi Popović.

Marko Terzić, TVCG

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније