Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavila: R.B. ]

29. 08. 2020. 14:25 >> 14:25

PITANJA POSLANIKA

Najviše pitali o korupciji i nezavisnosti sudstva

Poslanici posljednjeg saziva Skupštine Crne Gore, korišćenjem instituta parlamentarnog nadzora, postavili su ukupno 1.016 pitanja, od čega je 125 bilo upućeno premijeru, a 891 ministrima u njegovoj Vladi, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

CGO je objavio pregled „Premijerski sat i poslanička pitanja kroz prizmu statistike“, koji daje uvid u korišćenje tog instituta parlamentarnog nadzora tokom posljednjeg saziva Skupštine Crne Gore sa aspekta brojki.

„Statistički pregled ukazuje da su poslanici i poslanice 26. saziva Skupštine Crne Gore ukupno postavili 1.016 pitanja, od čega je 125 bilo upućeno premijeru, a 891 ministrima u njegovoj Vladi“, navodi se u saopštenju koje potpisuje Vasilije Radulović, saradnik na programima u CGO.

Iz CGO su kazali da su poslanici najviše pitali tokom prošle godine kada su postavljena 402 pitanja, a najmanje 2017. kada je ta brojka iznosila 52.

„Premijeru i ministrima su u Skupštini više pitanja postavljale kolege iz vlasti nego opozicije, a što je bilo određeno i bojkotom rada parlamenta od strane dijela opozicionih poslanika u dužem vremenskom periodu“, rekli su iz te nevladine organizacije (NVO).

To je, kako su naveli, umanjilo i djelotvornost ovog vida nadzorne funkcije Skupštine.

„Brojke pokazuju da je variralo interesovanje poslanika i poslanica o radu ministara, pa su neki dobili i blizu 100 pitanja, a drugi skoro desetostruko manje“, kazali su iz CGO.

Iz te NVO rekli su da su teme iz oblasti ekonomije i investicija preovladavale u pitanjima postavljenim premijeru i procentualno čine skoro polovinu svih postavljenih pitanja – 44 odsto.

„Zatim slijede pitanja iz domena borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala - 15,2 odsto, a poslanicima i poslanicama su podjednako važna bila religijska i identitetska pitanja – 7,2 odsto i integracije Crne Gore u EU – 7,2 odsto. Značajan je bio i broj pitanja koja se odnose na dnevnopolitička nadgornjavanja – 17,6 odsto, a koja su u analizi svrstana pod kategorijom „ostalo““, pokazala je analiza CGO.

Navodi se da zabrinjava podatak da su teme poput obrazovanja i mladih na samom dnu ljestvice postavljenih pitanja i njihov udio u ukupnom istraživanju je na nivou statističke greške.

Skupština, kao zakonodavna vlast, među svojim ključnim funkcijama ima i nadzor nad radom Vlade.

Više je instrumenata parlamentarnog nadzora, a oni uključuju glasanje o nepovjerenju Vladi, interpelaciju, parlamentarnu istragu i poslaničko pitanje.

Iz CGO rekli su da je upravo poslaničko pitanje najčešće korišćeno u crnogorskoj Skupštini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније