Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 10. 2013. 16:31 >> 16:32

KABINET VUJANOVIĆA

Predsjednik ne ocjenjuje ustavnost zakona

Predsjednik Crne Gore dužan je da primjenjuje zakone, ne ulazeći u ocjenu njihove ustavnosti, što je u nadležnosti Ustavnog suda, saopšteno je iz kabineta Filipa Vujanovića. Vujanović je danas raspisao javni poziv za izbor dvoje sudija, na osnovu ustavnih amandmana usvojenih u parlamentu krajem jula, a sudija Ustavnog suda Miodrag Latković reagovao je, kazavši da je time Vujanović povrijedio Ustav.

Latković je agenciji MINA kazao da je Vujanović Ustav povrijedio time što je raspisao javni poziv iako se za to nijesu stekli uslovi iz člana 154 Ustava.

Ovim članom je propisano da predsjedniku i sudiji Ustavnog suda prestaje funkcija prije isteka vremena na koje je izabran ako to sam zatraži, kad ispuni uslove za starosnu penziju ili je osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora.

„Propisano je i da se predsjednik i sudija Ustavnog suda razrješava sa dužnosti ako je osuđen za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje funkcije, ako trajno izgubi sposobnost za vršenje funkcije ili ako javno ispoljava svoja politička uvjerenja“, naveo je Latković.

On je podsjetio da je propisano da o nastupanju razloga za prestanak funkcije ili razrješenje sudije utvrđuje Ustavni sud i o tome obavještava Skupštinu.

„I pored toga što nijesu nastupili ustavni razlozi za prestanak funkcije ili razrješenje sudija Ustavnog suda, predsjednik Crne Gore raspisao je javni poziv za izbor dvoje sudija Ustavnog suda čime je očigledno povrijedio Ustav“, navodi Latković.

On je naglasio da je Ustavnom sudu podnešena inicijativa za ocjenu saglasnosti odredbe člana 73c Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Ustavnom sudu sa odredbom člana 154 Ustava Crne Gore i  preporučio predsjedniku i Skupštini Crne Gore da, do odlučivanja po ovoj inicijativi, zastanu sa sprovođenjem neustavnog izbora novih sudija Ustavnog suda u interesu zaštite vladavine prava u državi.

U reagovanju iz Generalnog sekretarijata predsjednika, međutim,  navodi se da je predsjednik Crne Gore dužan da primjenjuje zakone, ne ulazeći u ocjenu da li su oni ustavni ili ne.

„Ocjena ustavnosti je u nadležnosti Ustavnog suda i u postupku propisanim za to jedino taj sud može utvrđivati da li je zakon ustavan ili ne“, navodi se u reagovanju.

Pojašnjava se da je, u konkretnom slučaju, predsjednik raspisao javni poziv za izbor dvoje sudija Ustavnog suda Crne Gore na temelju Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore ( „Sl. list Crne Gore 64/08 i 46/13“ ).

„U čl. 6 tog zakona izričito je propisano da Predsjednik Crne Gore raspisuje javni poziv za izbor dvoje sudija Ustavnog suda uz objašnjenje rokova i procedure. Zakon je stupio na snagu 10. oktobra 2013. godine i Predsjednik Crne Gore je, u zakonom popisanom roku, raspisao javni poziv“, navode iz Vujanovićevog Generalnog sekretarijata.

Da je postupio suprotno, tvrdi se u saopštenju, Vujanović bi povrijedio izričitu zakonsku odredbu čiju ustavnost ne može da cijeni.

„U uvjerenju da je sudiji Ustavnog suda Miodragu Latkoviću poznata obaveza Predsjednika države da poštuje važeći zakon, bez mogućnosti provjere njegove ustavnosti, predsjednik cijeni da je i ukupnoj javnosti ta situacija jasna“, zaključuje se u reagovanju Generalnog sekretarijata predsjednika Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније