Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 09. 2020. 12:11 >> 12:11
7

NIKOLIĆ SMATRA

Srpski zvaničnici horski reagovali na intervju Đukanovića

Srpski zvaničnici, koji su inače “resorno” zaduženi da se miješaju u unutrašnja pitanja Crne Gore, horski su reagovali na intervju predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića jednoj beogradskoj televiziji, ocijenio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

"Ani Brnabić, Ivici Dačiću i Aleksandru Vulinu bila je to odlična prilika da se Aleksandru Vučiću bace u noge i preporuče za pozicije u novoj Vladi Republike Srbije. Iako smo sigurni da se način na koji su to uradili, posebno predsjednica Vlade Srbije, rječnikom do nivoa uličarskog, neće svidjeti ni Vučiću. Mogli bi otpisati Brnabićki njenim jezikom, ali joj umjesto toga preporučujemo da pročita basnu o sovi i orlu.Takav stil njima i priliči, ali svakako ne državnim funkcijama koju obavljaju", navodi Nikolić.

On je rekao da nikad nijedan crnogorski zvaničnik nije uvrijedio srpskog predsjednika, iako se, navodi Nikolić, "iz zvanične Srbije svakodnevno servira kanonada najgorih optužbi i uvreda na račun predsjednika Đukanovića".

"Zanimljivo je da Brnabićka i Selaković u reagovanju koriste jednu istu rečenicu, što pokazuje da su dobili jasne instrukcije sa istog punkta, ali se nijesu potrudili ni da je prepričaju. Jučerašnju sinhronizovanu reakciju srpskih funkcionera, navodno je isprovocirala tvrdnja crnogorskog predsjednika da se Srbija miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore. Što je bjelodana činjenica, koja se može potkrijepiti mnoštvom dokaza", kazao je on.

Premijerku Srbije, koja se, kako je rekao, isčuđava na ocjene koje je čula tokom intervjua, a zatim najprizemnije obrušava na crnogorskog predsjednika, Nikolić pita kako se to zove kada pod plaštom borbe za zastitu interesa srpskog naroda u regionu, finansijski, logistički, medijski pomažete opoziciji u, nezavisnoj, građanskoj državi Crnoj Gori.

"Kako se to zove kada se ministri u Vladi Srbije redovno obrušavaju na Crnu Goru, njenog predsjednika i njene institucije, i bave političkim prilikama u našoj državi više nego svojim resorom? Kako se zove kada beogradski mediji, i oni koji su u državnom vlasništvu, mjesecima predvode nezapamćenu kampanju protiv Crne Gore i njenog predsjednika, crtajući mu svakodnevno metu, izmišljajući najmonstruoznije laži? Nemojte samo reći da je riječ o 'nezavisnom novinarstvu'. Kako se zove kad se prvostepeno osuđeni u procesu za terorizam redovno goste kod srpskog predsjednika? Nakon što im prethodno galantno stavi na raspolaganje državni avion Republike Srbije. Kako se zove kad poslanici vladajuće, Srpske napredne stranke vode najbjesomučniju kampanju protiv Crne Gore, vrše pritisak na ljude porijeklom iz naše zemlje ,i šalju ih da glasaju na našim izborima. Iako su upisani i u birački spisak Srbije, čime ćemo se tek pozabaviti", rekao je on.

Kako se, pita Nikolić, zove kad država Srbija odbija da izruči svoje građane osumnjičene za pripremu terorističkih napada u Crnoj Gori i pripreme ubistva tada premijera Mila Đukanovića, mada je po potpisanom sporazumu sa Crnom Gorom to dužna da učini.

"Iako se predsjednik Vučić javno zgražavao nad informacijama o tom pokušaju terorističkog akta ,pripremanog u Srbiji. Dug je niz svima očiglednih dokaza kako se Srbija na nedopustiv način miješa u unutrašnje crnogorske prilike. Jasna je želja zvanične Srbije da se izvrši prekompozicija snaga na našoj političkoj sceni, kao što je očigledno da je Zakon o vjerskim zajednicama, samo povod za ovu nelegitimno i nelegalno djelovanje suprotno međunarodnom pravu. Uostalom, šta je nego otvoreno miješanje u naše poslove briga Srbije o popisu u Crnoj Gori, o čemu Vučić priča maltene u svakom javnom obraćanju", rekao je Nikolić.

Građani Crne Gore su se, podsjeća, jasno, većinski opredijelili prije 14 godina o karakteru svoje države.

"Svaki pokušaj da se poništi suverenost i građanski koncept Crne Gore, njen strateški evropski i evroatlantski pravac unaprijed je osuđen na propast. To je suštinski izraz emancipacije crnogorskog društva i većinske odluke građana da sami, bez patronata drugih, odlučuju o svojoj budućnosti. I na kraju, iako je ovaj, orkestrirani napad na Đukanovića, očigledno najviše isprovociran pominjanjem Aleksandra Vučića, u kontekstu miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore, činjenica je da je ime predsjednika tokom intervjua pomenuto samo jedanput. I to od strane voditelja emisije. Uostalom, ni za tim nije ni bilo potrebe jer ne postoji dilema u javnosti po kom principu funkcionišu napadi na Crnu Goru i kako se njima diriguje", zaključio je Nikolić.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније