Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

02. 09. 2020. 18:43 >> 18:47
3

MONTEVEKI

CG prepoznatljiva po otvorenom odnosu prema izbjeglicama

Crna Gora je bila i ostala prepoznatljiva tačka otvorenog odnosa prema izbjeglicama i raseljenima, čak i izvan granica njenih realnih kapaciteta, kazala je šefica Kancelarije Programa Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) Roberta Monteveki.

 

Monteveki je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) danas u oproštajnu posjetu primio Državni sekretar u Ministarstvu Vladimir Radulović.

Ona je zahvalila na uspješnoj saradnji sa državnim institucijama tokom angažmana u Crnoj Gori u implementaciji prioriteta koji se odnose na iznalaženje trajnog rješenja za raseljena i interno raseljena lica.

“Kao i na regulisanju pravnog statusa, pristupu socijalnim i ekonomskim pravima i podršci Crnoj Gori razvoju i jačanju nacionalnog sistema azila u skladu sa međunarodnim standardima”, navodi se u saopštenju.

Monteveki je naglasila dobru komunikaciju i saradnju ostvarenu tokom epidemije Covid19 i pohvalila pravovremene mjere i odluke koje je Vlada donijela u pogledu njenog suzbijanja.

Ona je kazala da je Crna Gora, još od vremena raspada bivše Jugoslavije i ratnih sukoba tokom devedesetih, bila i ostala prepoznatljiva tačka otvorenog odnosa prema izbjeglicama i raseljenim licima, čak i izvan granica njenih realnih kapaciteta.

Monteveki je podsjetila da su UNHCR i međunarodna zajednica na tome uvijek bili zahvalni.

Radulović je kazao da je zadovoljan saradnjom sa Kancelarijom UNHCR i pohvalio posvećenost Monteveki tokom mandata u Crnoj Gori.

On je naglasio opredijeljenost Vlade u zbrinjavanju i rješavanju pitanja izbjeglica i raseljenih lica u Crnoj Gori i istakao značaj kontinuirane podrške UNHCR-a državnim institucijama koje su direktno nadležne za zaštitu i ostvarivanje njihovih prava.

Sagovornici su kazali da su zadovoljni usvajanjem Globalnog kompakta o izbjeglicama koji će, kako su naveli, omogućiti koordinisano djelovanje međunarodne zajednice.

Oni su apostrofirali doprinos Crne Gore definisanju tog dokumenta, imajući u vidu iskustvo o prihvatu velikog broja izbjeglica devedesetih godina, te njenu posvećenost realizaciji definisanih namjera, koje se odnose na efikasan režim zaštite migranata i azilanata.

"Kao i na povećanje prihvatnih kapaciteta, razvijanje povoljnog društveno-ekonomskog okruženja za integraciju izbjeglica i podršku regionalnih napora za jačanje sistema azila”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније