Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

02. 09. 2020. 19:45 >> 06:46
8

SULJAGIĆ

"Kamenovanje i poruke podsjećaju na 90-e"

Napade u Pljevljima i poruke mržnje osudili su i iz Memorijalnog centra u Srebrenici, uz napomenu da pomno prate dešavanja u Crnoj Gori, te da ih kamenovanje i poruke podsjećaju na devedesete, što oni neće dozvoliti. Napominju i da napad na jednog Bošnjaka oni doživljavaju kao napad na sve.

I za Memorijalni centar iz Srebrenice neprihvatljivo je raspirivanje nacionalne, etničke i vjerske mržnje, usmjereno protiv pripadnika bošnjačkog naroda i građana islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

"I naročito smo reagovali na poruke i prijetnje u Pljevljima, kojima se poziva na nove Srebrenice. Ono što je jako bitno u ovom kontekstu jeste da se Srebrenica nije dogodila u vakumu, da je tom najvećem gločinu genocida najvećem i jedinom takvom na Evropskom tlu, nakon Drugog svjetskog rata prethodila višegodišnja kampanja dehumanizacije muslimanskog naroda u istočnoj Bosni, odnosno u cijeloj Bosni i Hercegovini", kazao je Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Nešto slično, kaže direktor Memorijalnog centra u Srebrenici, vidi i sada - u Crnoj Gori.

"Ja moram priznati da tu kampanju vidim i sada i da vidim da dolazi sa istih adresa s kojih je dolazila i ranih 90-ih, da dolazi iz medija u Beogradu, sa sjedištem u Beogradu, i njihovih megafona. Nekada u Bosni i Hercegovini, a danas u Crnoj Gori", kaže Suljagić.

On kaže i da je njegova lična dužnost da upozori na dešavanja u našoj državi. Tvrdi da netrpeljvost i mržnju prema Bošnjacima, gdje god da se nalaze - oni neće dozvoliti.

"Treba da znaju da mi u Bosni i Hercegovini ovo smatramo napadom na sve nas. I da je pitanje koji oni sebi treba da postave, jeste koja će vrata nakon ovoga biti u stanju da otvore izvan Crne Gore. Jer je ponašanje koje Crna Gora gura dublje u izolaciju."

Bosna i Hercegovina je prvi susjed Crne Gore, a građani koji su kamenovali prostorije Islamske zajednice u Pljevljima, i širili govor mržnje trebalo bi da se zapitaju kakve su slike prethodnih dana pošle iz Crne Gore, zaključuje Suljagić.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније