Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina ]

06. 09. 2020. 13:12 >> 13:14
18

MAROVIĆ OCIJENILA

Prevazlaženje razlika glavni izazov nove vlasti

Stavljanje identitetskih pitanja u drugi plan i održavanje spoljnopolitičkog kursa države obaveze su nove vlasti u Crnoj Gori, kazala je izvršna direktorica Politikon mreže Jovana Marović, navodeći da je prevazilaženje programskih i ideoloških razlika jedan od glavnih izazova.


Ona je rekla da će nova Vlada biti izabrana nakon višedecenijske vladavine jedne partije i da bi zadaci, koji su pred njom, bili zahtjevni za bilo koju partiju ili koaliciju.

"Situacija je komplikovanija što će je činiti tri koalicije koje se i programski i ideološki značajno razlikuju. Upravo će prevazilaženje tih razlika biti jedan od glavnih izazova za novu vladu, a oni moraju biti prevaziđeni u mjeri u kojoj je potrebno za ostvarivanje zacrtanih ciljeva", kazala je Marović agenciji Mina.

Kako je navela, jedan od tih ciljeva je ubrzanje procesa demokratizacije i pomjeranje procesa integracije sa mrtve tačke. 

Marović je rekla da Crna Gora već nekoliko godina stagnira, ili nazaduje po svim parametrima. 

"Evropska unija (EU) je notirala da u Crnoj Gori postoje elementi zarobljene države, dok je Freedom House svrstao u hibridne režime. Ništa bolja nije ni ekonomska situacija sa velikim javnim dugom, uz dodatne probleme koji su proizašli iz krize izazvane koronavirusom", navela je Marović. 

Ona je dodala da nova vlada mora da zaobiđe klijentelizam i nepotizam. 

Kako je navela Marović, s obzirom na to da su do sada svi izbori bili održani uz manjkavosti zakonodavstva i sa problematičnim biračkim spiskom, i to su problemi na koje će nova vlada morati da odgovori kako bi prvi naredni izbori bili održani u demokratskoj atmosferi uz fer uslove. 

"Stavljanje identitetskih pitanja u drugi plan, održavanje spoljnopolitičkog kursa države i poštovanje svega zapisanog u Ustavu treba dodati ovoj paleti, što ne bi trebalo da je izazov uzimajući u obzir da su to temelji jednog demokratskog i prozapadnog društva, ali ako se vratimo na već pomenute razlike između partija, to će takođe za novu vladu biti izazovi, ali istovremeno i obaveze“, kazala je Marović.

Kako je navela, lideri tri koalicije dogovorili su se o principima na kojima bi trebalo da počiva nova vlast i to je za sada razlog za optimizam. 

"Međutim, koalicioni dogovor bi trebalo da bude sveobuhvatniji i precizniji, a opet da počiva na dogovorenim principima. Crna Gora mora da ispunjava obaveze koje proizilaze iz članstva u NATO i poštuje sve međunarodne obaveze i potpisane sporazume“, rekla je Marović.

Ona je istakla da Crna Gora ne smije da odstupi od integracije i napora da postane punopravna članica EU. 

"Postoje i drugi, ali nezapadni akteri koji su zainteresovani za Crnu Goru, i dok bi se u ekonomskom smislu moglo govoriti o određenom interesu, u političkom smislu okretanje ovim zemljama ne bi donijelo ništa dobro“, smatra Marović. 

Te zemlje, kako je kazala, ne nude okvir za demokratizaciju, pa bi njihovo „mentorstvo“ značilo udaljavanje od principa liberalne demokratije, a Crna Gora već značajno zaostaje u odnosu na države EU. 

Marović je naglasila da demokratija ne može biti izgrađena bez smjenjivosti vlasti.

"I u tom smislu je dobro što će biti promijenjeni oni koji upravljaju procesima. Građanke i građani sada imaju dokaz da promjene zavise od njih, te će u skladu sa tim znati da svojim glasom nagrade, ili kazne poteze nove vlasti“, zaključila je Marović.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније