Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 09. 2020. 16:21   >>  17:51 11

KALAČ

BS da napravi reforme kako bi se uklopila u novu političku priču

Subjekti koji prilaze novoj političkoj većini treba da pokažu veći stepen poštovanja i uvažavanja kako bi se došlo do stabilne većine koja je neophodna za dalju demokratizaciju društva. Bošnjaka stranka definitivno treba da učini određene korake kako bi se uklopila u novu političku priču i vjerovatno napravi određene reforme - skine ruho režimskog podaništva, kako bi postala kompatibilna sa novom proevropskom političkom kulturom, kazao je lider Stranke pravde i omirenja (SPP) Hazbija Kalač.

"Obzirom na činjenicu da je koalicija Crno na bijelo i pored velikih pritisaka ipak ostala uspravna i čvrsta u svojim stavovima o neophodnosti društvenih i političkih promjena i smjenjivosti vlasti u Crnoj Gori, mi danas već imamo postepeno priznanje i prihvatanje realnosti o novoj političkoj većini, i od strane političkih subjekata koji su činili prethodnu vlast", kazao je Kalač čija ke stranka dio koalicije "Crno na bijelo".

On u saopštenju navodi da su Bošnjaka stranka i jedan od predstavnika koalicije "Albanci zajedno" Mehmed Zenka ipak napravili korak prema demokratskoj i civiliziranoj smjeni vlasti koju je koalicija "Crno na bijelo" ponudila, i, oni to kako je kazao, zdušno prihvataju i pozdravljaju.

"Međutim, treba naglasiti činjenicu da je nova politička većina, čiji je veoma odlučni konstituent upravo 'Crno na bijelo', koalicija koja je pretrpjela najveće napade, odoljela pritiscima i time dokazala da je zapravo ona zajedno sa svojim partnerima stožer ovoga procesa i nesporni lider promjena u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

U tom smislu, dodaje Kalač, subjekti koji prilaze novoj političkoj većini treba da pokažu veći stepen poštovanja i uvažavanja kako bi se došlo do stabilne većine koja je neophodna za dalju demokratizaciju društva, prevazilaženje ekonomske krize i sistemski napredak ka EU.

"Bošnjaka stranka definitivno treba da učini određene korake kako bi se uklopila u novu političku priču i vjerovatno napravi određene reforme - skine ruho režimskog podaništva, kako bi postala kompatibilna sa novom proevropskom političkom kulturom", ističe Kalač.

Promjena vlasti donešena ovim izborima je, kaže, kamen temeljac za dalji evropski put Crne Gore, ali i snažan doprinos pomirenju naroda u Crnoj Gori.

"Kao članica koalicije Crno na bijelo, SPP je u tom smislu dala značajan doprinos, potvrdila svoje ime i dokazala da i Bošnjački narod uprkos dugom političkom ropstvu ima snage da sa drugim narodima i građanima nosi i iznese teret promjena. Stranka pravde i pomirenja se istovremeno potvrdila kao politički faktor koji će kao što je danas tako i u budućnosti uvijek biti na pravoj strani i biti stabilan faktor politike mira", zaključuje se u saopštenju SPP-a.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније