Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 10. 2013. 08:47 >> 08:47
2

NESUGLASICE U DF-U

Jelisava Kalezić djelovaće samostalno

Poslanica Demokratskog fronta Jelisava Kalezić, koja je kao nestranačka ličnost ušla u tu partiju, ubuduće će djelovati samostalno.

To je epilog nesuglasica između nje i DF-a, koji je nastao nakon autorskog teksta poslanice Kalezić, u kojem je optužila predsjedništvo tog političkog saveza da marginalizuje rad Savjeta, kao i aktivnosti koje sprovodi Građanski klub, više je nego jasno da su odnosi u DF-u više nego narušeni, pišu Dnevne novine.

Analitičari ocjenjuju da se nešto ovako moglo i naslutiti.

Nesuglasice koje su nastale na relaciji Demokratski front Jelisava Kalezić, pokazuju da postoji mogućnost da politički savez kakav je DF, koji okuplja nekoliko političkih grupacija, nije funkcionalan i da zbog programskih različitosti teško može nastaviti da funkcioniše jedinstveno, ocjena je analitičara.

Nakon što je poslanica DF-a i član Građanskog kluba Jelisava Kalezić u autorskom tekstu optužila predsjedništvo DF-a da marginalizuje rad Savjeta te partije, kao i aktivnosti koje sprovodi Građanski klub, više je nego jasno da su odnosi u DF-u više nego narušeni.

Politički analitičar Srđan Vukadinović za Dnevne novine, analizirajući odnose unutar te stranke, ocjenjuje da je DF formiran sa ciljem da spasi mandate Novoj srpskoj demokratiji i Pokretu za promjene.

"To su partije koje su bile u padu, a mislim da je PZP samostalno izašao, ne bi ni prošao cenzus za ulazak u parlament. DF je jedna veoma heterogena cjelina, sastoji se od najmanje četiri političke grupacije. Zbog programskih nesaglasnosti, nema šanse da mogu zajedno funkcionisati. Zbog svojih interesa, Nova i PZP pokušavaju da marginalizuju sve ostale konstituente DF-a. Dobro bi bilo da Građanski klub djeluje samostalno i mogao bi biti značajan u Skupštini Crne Gore", smatra Vukadinović.

Poslanica DF-a Kalezić takođe je kazala da je krajem jula Administrativni odbor Skupštine, na zahtjev potpredsjednika Skupštine iz parlamentarne opozicije (Branka Radulovića), razriješio savjetnika koga je isti taj potpredsjednik predložio u novembru (Đorđa Malovića), a koji je bio koordinator Građanskog kluba. Iz Savjeta je istupilo nekoliko članova, istaknutih stručnjaka i univerzitetskih nastavnika. Zajednički imenitelj razloga njihovog povlačenja je onemogućavanje razvoja nestranačkog djelovanja u DF-u.

"Građanski klub je izašao iz DF-a. Sada radi kao nezavisna nestranačka grupa za društveni aktivizam", napisala je Kalezić.

Iz Fronta nije bilo reakcije, ali su pojedini članovi tog saveza kazali da je saopštenje koje je već izdato dovoljnoa. U tom saopštenju DF-a se navodi da je Predsjedništvo DF "iznenađeno iznošenjem optužujućih i neistinitih stavova Jelisave Kalezić", ocjenjujući da oni "neodoljivo liče na nivo brutalno vulgarnih napada na DF od strane nekoliko blogera koje Kalezić privatizovano naziva Građanski klub".

Poslanik DF Janko Vučinić koji je takođe kao nestranačka ličnost pristupio Frontu, kazao je da je iznenađen stavovima poslanice Kalezić.

"Mislio sam da nema potreba za tako nešto, i reakcija DF je nešto što ja podržavam", kazao je Vučinić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније