Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 09. 2020. 19:45   >>  10. 09. 2020. 06:11 11

REAKCIJE

Potpisnici preuzimaju veliku odgovornost

Predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović kaže da državni simboli svakako imaju izrazitu ustavno pravnu zaštitu, ali da je potpisivanje sporazuma koji predviđa da se oni neće mijenjati svakako relaksirajuće za crnogorsku političku i društvenu scenu. Da Sporazum ohrabruje saglasni su i u Liberalnoj partiji, za razliku od nosioca liste koalicije “Albanci odlučno” Gencija Nimanbegua, koji sumnja u iskrenost onih koji su potpisali taj dokument.

U sporazumu koji su potpisali nosioci tri liste koje su na izborima osvojile većinu, a koji između ostalog kaže da će nova demokratska vlada poštovati Ustav, te da neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne, niti preispitivati odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, u Udruženju pravnika prepoznaju tri elementa.

“Prvi i da pored izrazite ustavno pravne zaštite iz član 4. Ustava Crne Gore, ovom Deklaracijom se pitanje državnih simbola neće otvarati čime će biti relaksirana ukupna politička i javna scena u Crnoj Gori, što ostavlja prostor da se otvori društveni dijalog na mnogo važnijim temama, kao što je postizanje dvotrećinske ili tropetinske većine u parlamentu za izbor najznačajnijih funkcija, prije svega u Ustavnom sudu, Sudskom savjetu i VDT-u i koncentracija na čitav set drugih ekonomskih i drugih pitanja”, kazao je Radulović. 

Drugi elemenat, koji takođe relaksira unutrašnju scenu, dodaje Radulović, je kontinuitet spoljne politike, koja je, prema njegovom mišljenju, najbolji dio ukupne crnogorske politike.

“Svi ovi elementi omogućiće da se ide ka konsolidaciji unutrašnje demokratije, prije svega kroz razvoj parlamentarne saradnje i društvenog dijaloga, ne samo među političkim subjektima već prea svim činiocima među kojima je i Udruženje pravnika, da bi se crnogorsko društvo kretalo ka evropskim integracijama i ostvarenja osnovnog temeljnog cilja i nedostajućeg elemnta u crnogorskom društvu - a to je vladavina prava”, kaže Radulović.

Da ovaj dokument relaksira i ohrabruje smatraju i u Liberalnoj partiji.

"Prihvatanje faktičkog stanja crnogorske dosadašnje politike i svega što je CG uradila od sticanja nezavisnosti, obnove nezavisnosti do današnjeg dana. Da su potpisnici i njihove grupacije koje predstavljaju shvatili da je CG postigla velike značajne uspjehe i da ih moraju vrednovati", kazao je Jovo Rabrenović iz Liberalne partije. 

Na drugoj strani, Genci Nimanbegu, sumnja u iskrenost sporazuma.

“Želim očekivati da ovaj potpis nije nešto što manjinske stranke žele da čuju, nego nešto što politički lideri ili članovi parlamenta u budućenosti neće stavljati na tapet. Ako postoje neke skrivene namjere, to će se ubrzo otkriti, tako da pozdravljam potpisivanje dokumenta, ali i to samo potpisivanje govori o tome da su to stvari gdje se iza nekih zavjesa o tome priča i o tome razmišlja”, navodi Nimanbegu.

Naši sagovornici saglasni su u jednom - da potpisnici sporazuma preuzimaju na sebe veliku odgovornost. Iz DPS-a i SDP-a danas nije željeli da komentarišu sporazum.

TV prilog: Tanja Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније