Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 10. 2013. 13:00   >>  13:00 1

KALUĐEROVIĆ UVJEREN

Vujanović nije prekršio Ustav

Funkcioner SNP-a i član Ustavnog odbora Velizar Kaluđerović kazao je da predsjednik Crne Gore Filip Vujanović nije povrijedio Ustav time što je juče raspisao konkurs za dvoje sudija Ustavnog suda.

 

 

Sudija Ustavnog suda Miodrag Latković ocijenio je ranije da je Vujanović time prekršio Ustav. Sa tom tvrdnjom nije saglasan član Ustavnog odbora, Kaluđerović.

„Mislim da nema nikakve dileme da predsjednik Crne Gore nije povrijedio Ustav već koristi ustavna i zakonska ovlašćenja da nakon javnog poziva Skupštini predloži dva kandidata za sudije Ustavnog suda“, rekao je Kaluđerović Radiju Antena M.

On kaže i da će Ustavni odbor narednih dana održati sjednicu na kojoj će odlučiti da raspiše javni poziv i predložiti Skupštini da izabere pet sudija Ustavnog suda.

Podsjeća da su juče u skupštinsku proceduru po hitnom postupku uvrstili dva predloga o izmjenama i dopunama Zakona o Ustavnom sudu i Sudskom savjetu kojim su precizirali, kako kaže, „neke stvari u vezi sa procedurom oglašavanja i sprovođenja postupka za izbor sudija Ustavnog suda i Sudskog savjeta“.

Kaluđerović objašnjava da će Ustavni odbor vjerovatno sačekati da svoj dio procedure realizuje u skladu sa nadležnostima Skupštine, ali i da predsjednik Vujanović ima svoje nadležnosti.

„S obzirom na to da je utvrđen Predlog za izmjene i dopune zakona za izbor sudija Ustavnog suda, da bi kada je već to ušlo u proceduru i kada će se to vrlo vjerovatno usvojiti, jer je to utvrđeno na Kolegijumu predsjednika Skupštine dogovoreno, da bi možda bilo još bolje da je i predsjednik to sačekao. Ali predsjednik nije to vjerovatno znao, niti je imao obavezu to da zna, jer ima zakon koji je objavljen u Službenom listu, ima usvojene ustavne amandmane i to je to“, zaključio je Kaluđerović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније