Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dan ]

14. 09. 2020. 07:28 >> 07:35
8

NIMANBEGU

"Ime mandatara, pa o učešću u Vladi"

Očekujem da će biti dosta iskušenja pred novom vladom, a ako je sporazum o budućoj vlasti samo fiktivan, onda će tako nešto imati nesagledivo negativne reperkusije i po potpisnike tog sporazuma i na odnose u Crnoj Gori, a i u regionu, kazao je u intervjuu za Dan Genci Nimanbegu, predstavnik Albanske liste. On je rekao da je činjenica da manjinskim strankama, a posebno albanskim, stižu konfuzni pozivi za učestvovanje u novoj vladi.

Na pitanje hoćete li ući u novu vladu i ukoliko neće, koji je razlog za to Nimanbegu kaže da bi potpunij epitanje bilo da li im nova vlada daje dovoljno garancija i da li im uliva povjerenje da će biti ostvarena programska bliskost i da će biti omogućena realizacija njihovih programskih ciljeva dovoljna da uđu u tu vladu.

"U danu kada bude objavljen ovaj intervju, očekuje se proglašenje konačnih rezultata od strane Državne izborne komisije (DIK) i realno je očekivati da za manje od nedjelju dana bude održana konstitutivna sjednica parlamenta, a još nema zvaničnog ili poluzvaničnog poziva od trojne koalicije, to jest koalicija. Činjenica je da manjinskim strankama, a posebno albanskim, stižu konfuzni pozivi za učestvovanje u novoj vladi. To ne rade sve tri koalicije, već lider koalicije 'Crno na bijelo', čije medijske istupe prati pobjednička euforija, konfuznost, ali i lična ostrašćenost. Ali i dva lidera Demokratskog fronta, od kojih nas jedan za nas čak očekivano opreznih stavova naziva posljednjom linijom odbrane Mila Đukanovića. Nama su motivi jasni, jer bi učešćem manjina u Vladi njihov uticaj bio manji, tako da je to i zbog toga što oni izgleda ne žele da manjine budu korektivne članice buduće vlade", kazao je Nimanbegu.

Da se ne radi o odbrani Mila Đukanovića, kako je kazao, govori i cijeli nihov dugogodišnji politički rad.

"Mi se na terenu sukobljavamo sa DPS-om, koji nas godinama prepoznaje kao kočnicu u ostvarivanju njihovih ciljeva na području gdje žive Albanci. Navešću opštinu Tuzi, Solanu, Valdanos i slične projekte, gdje smo ostvarili uspjehe i zaustavili naume DPS-a i ostvarili ciljeve suprotne nekadašnjim stavovima Demokratske partije socijalista, a sve su to momenti kada mi nikada nismo bili broj 41 u Skupštini Crne Gore. Ako šta branimo, to su demokratski principi i naša orijentacija ka evroatlantskim integracijama, ravnopravnost naroda i nediskriminacija, ekonomski razvoj i radna mjesta, sekularna država i najbolji odnosi sa svim susjedima Crne Gore, kako sa Kosovom, tako i sa Srbijom, Albanijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. To i jesu stavovi oko kojih će se naša koaliciona lista tek izjašnjavati", kazao je Nimanbegu.

On ističe da bi podržao svaku vladu koja bi počivala na principima koje je naveo.

"Svakako da je trenutno sa nepoznanicom čak i imena mandatara teško dati detaljniji odgovor na to pitanje. Svakako moram istaći da sam u nekoliko kontakata koje sam ostvario stekao veoma pozitivno mišljenje o dva lidera, gospodinu Zdravku Krivokapiću, a posebno o gospodinu Aleksi Bečiću. Nadam se da će mirotvorstvo koje je Krivokapić ostvario kod Demokratskog fronta i nekih novi članica tog saveza biti dugoročno i trajno, jer je tako nešto potrebno u Crnoj Gori. Pred njim je velika odgovornost i mora uvijek da ima na umu sudbinu Miodraga Lekića u tom savezu. Svakako, demokratski je da oni koji pobijede na izborima i ostvare vlast, ali nas brine ekstremizam iskazan kod pojedinih članica tog koalicionog saveza. On je mnogo puta u mnogo godina iskazan i imamo pravo da imamo sumnju da ih jedan čovjek preko noći može izmijeniti", kazao je predstavnik Albanske liste.

Na pitanje da li će sarađivati sa novom vlašću i ako ne uđete u Vladu, kaže da ne mogu biti klasična opozicija jer imaju odgovornost predstavljanja svog naroda u Crnoj Gori.

"Svjesni neophodnosti da se da prilika novoj vladi da odradi posao, ali bi ti ciljevi trebalo bar da budu usaglašeni s manjinskim zajednicima, to jest sa njihovim predstavnicima u Skupštini Crne Gore.
Svako učešće u Vladi neparlamentarnih subjekata je u principu prevara glasača", kazao je.

Nimanbegu je kazao i da neće biti "kočničari neophodnih promjena u pravosuđu".

"Do dvotrećinske većine biće potrebno još glasova osim manjinskih. Ali i to su odluke koje tek slijede i zasad se ne zna ni personalno niti funkcionalno koje će biti", dodao je.

•Kako ocjenjujete sporazum o novoj vlasti i prve poteze vladajuće trojke?

Nimanbegu je izrazio nadu i da će sporazum o novoj vlasti imati duži život od dvije ili četiri godine.

"Te odluke su ključne za povjerenje međunarodne zajednice, a što je najvažnije i za albansku zajednicu u Crnoj Gori. Ja očekujem da će biti dosta iskušenja pred novom vladom, a ako je sporazum samo fiktivan, onda će tako nešto imati nesagledivo negativne reperkusije i po potpisnike tog sporazuma i na odnose u Crnoj Gori, a i u regionu", zaključio je Nimanbegu.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније