Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

15. 09. 2020. 06:44 >> 13:10
13

GEGAJ

Lider Nove uvrijedio sve manjine u CG

Kandidat za poslanika koalicije „Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović“ Nikola Gegaj kazao je u intervjuu za Pobjedu da je lider Nove Andrija Mandić stavom da je DPS isturio predstavnike manjinskih partija da ga brane uvrijedio sve manjine u Crnoj Gori.

“Ne iznenađuju takve tvrdnje lidera Nove jer smo već navikli godinama na razne izjave, tvrdnje i stavove koje nemaju ama baš nikakve veze sa realnošću. Mislim da autori takvih tvrdnji vrijeđaju, prije svega, same manjine i njihove predstavnike jer time prave štetu liderima stranaka koje će zastupati interese svojih glasača u Skupštini Crne Gore”, kazao je Gegaj.

Gegaj je za Pobjedu kazao da su manjine znale izabrati pravu stranu u prethodnom periodu, odnosno opciju koja ih je štitila, kako je dodao, upravo od ovakvih lidera koji ne prestaju da iskazuju ovakav stav prema manjinskim zajednicama kao što šu navedene tvrdnje da su one stale u odbranu DPS-a i tome slično.

"Neshvatljivo je kako lideri Nove nastavljaju da se odnose sa nepovjerenjem prema svemu što čine upravo manjine i njihovi predstavnici. Ali, ti isti lideri su svjesni da je DPS imao dovoljno demokratskog kapaciteta u očuvanju multietničkog i multivjerskog sklada u Crnoj Gori što je izuzetno cijenjeno od zemalja u okruženju i šire uzimajući Crnu Goru kao primjer rješavanja pitanja manjina. Lideri Nove i njima slični ne mogu se pomiriti s tom činjenicom i zato i nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta već viđeno, željeli bi nametnuti svoje političke stavove upravo manjinama. Ali, teško da će im nešto slično uspjeti", kazao je Gegaj.

Takvi stavovi, smatra Gegaj, potvrđuju njihov neiskren odnos prema manjinama.

"Na jednoj strani nude manjinama učešće u izvršnoj vlasti dok, istovremeno, sami nude rješenja kao da će eto sami određivati njihove predstavnike nekim „novim”, kako sami kažu. Predstavnici manjina su uvijek nastojali da budu partneri vlastima u Crnoj Gori i da, zajednički, konstruktivnim dijalogom iznađu najbolja rješenja za šta su u DPS imali iskrenog sagovornika. Jedan takav partnerski odnos rezultirao je rješavanjem mnogih važnih pitanja za manjinske narode i druge manjinske zajednice u Crnoj Gori, uvijek poštujući volju samih glasača manjinskih nacionalnih stranaka, da kroz participaciju u vlastima Crne Gore, njeguju i afirmišu politiku manjina", kazao je.

O tome što je nova parlamentarna većina odbila prijedlog manjina o manjinskoj vladi Demokrata i Ure Gegaj kaže da su politički predstavnici manjina time uputili jasnu poruku demokratskoj javnosti da su posvećeni demokratskim procesima u Crnoj Gori, da poštuju iskazanu volju glasača na izborima i da treba dati šansu novoj vladi sastavljenoj od onih snaga koje su se izjasnile jasno o daljim reformskim procesima i da će raditi posvećeno na daljoj afirmaciji države Crne Gore i da će nastaviti bez oklijevanja evroatlantski kurs crnogorskog društva.

"Stoga, treba odati priznanje predstavnicima manjina na spremnosti da daju svoj doprinos takvoj orijentaciji buduće izvršne vlasti u Crnoj Gori. Ja i dalje vjerujem da će biti prihvaćena takva ideja jer je to potrebno ne samo budućim vlastima zemlje nego, prije svega, građanima Crne Gore. Ideja boljeg i srećnijeg sjutra sa snagama koje će imati najširu podršku i gdje će učešće ifianjina u jednoj takvoj vlasti potvrditi multietničke vrijednosti Cme Gore. U suprotnomne očekujem učešće manjina u novoj vladi, prijesvegazbogglasača nacionalnih stranaka koje su izborile parlamentarni status", kazao je Gegaj.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније