Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ (TVCG/AntenaM) ]

15. 09. 2020. 22:47 >> 06:16
32

POPOVIĆ

"Crnoj Gori treba pokret za odbranu"

Pogrešna percepcija nacionalne politike u prethodne četiri godine, bezidejnost, ali i nesposobnost da se državno rukovodstvo suoči sa srpskim nacionalizmom, doveli su do pobjede prosrpskih partija na izborima, ocijenio je, u emisiji "Teleskopija" na Javnom servisu, književnik i publicista Milorad Popović. On je poručio kako Crnoj Gori treba pokret za odbranu - da bi se zaštitile njene ključne vrijednosti.

"Mislim da Crnoj Gori danas treba pokret za odbranu Crne Gore koji će biti bez obzira na stranačku pripadnost, konfensionalnu pripadnost, bez obzira na nacionalnost, da se zaštite ključne vrijednosti Crne Gore, jer je ovdje riječ o vrijednosti, a ne o Milu Đukanoviću, ni o DPS-u", navodi Popović.

Ključne vrijednosti Crne Gore su, kako kaže, naša neuporediva tradicija i istorija, ne postoji nijedna takva epopeja dugo vremena u Evropi kao crnogorska.

"Da je jedan mali narod, između najvećih evroazijskih imperija, opstao i stvorio svoje vrijednosti, moralni kod, nacionalni karakter, neko pamćenje. Mi to imamo. I drugo - dužni smo prema našim potomcima. Ako se Crna Gora ne priključi mediteranskom, zapadnom svijetu, neće biti ovdje sreće ni za koga, a to je cilj onih koji hoće da porobe Crnu Goru, a koje interesuje samo teritorija", kaže Popović.

Na pitanje da li ima potencijala za formiranje tog pokreta, odgovara:

"Ima. To sam vidio na skupu u Podgorici. Vidio sam jednu dobru energiju, vidio sam šaroliki svijet - od najmlađih do najstarijih. Vidio sam ljude koji očajnički žele da im se prizna pravo da budu Crnogorci i da žive u slobodnoj zemlji. To ne može uništiti ni Vučić, ni Amfilohije, ni Andrija Mandić", zaključio je Popović.

Pred Crnom Gorom sad nije pitanje ni geopolitike ni prestiža, već, kako je kazao, već pitanje da li Crnogorci imaju pravo da postoje ili ne.

"Važno je reći - kad imate takvog neprijatelja, čiji su resursi neuporedivo veći, čija je volja neprekidna, koji se služi svim mogućim sredstvima, morati ići čelo u čelo, morate pokazati istu strast, upornost, samim tim što imate veliki argument da se vi branite - da branite svoje pravo na postojanje", kazao je Popović za TVCG.

Crna Gora, kako tvrdi, nije imala konsekventnu, ozbiljnu politiku, ni u domenu kulture, ni prosvjete, ni obrazovanja, ni u domenu medija. Kao primjer za to, Popović navodi činjenicu da je jedna od pritužbi dosasašnjoj vlasti bila da zloupotrebljava slobodu štampe, iako su, prema njegovim riječima, 70 odsto medija bili ne samo antirežimski, nego antidržavni.

"Imate latentno intelektualno opadanje od 2006. do 2020. Mislim da je posljednja vlada intelektualno najnekompetentnija od 1906. do danas. U nekim statističko-birokratskim stvarima nije bila tako loša, ali u temeljnim stvarima to je potpuno jedno sljepilo", tvrdi Popović.

Popović je komentarisao i najave mitropolita SPC u Crnoj Gori Amfilohija da će graditi crkvu na Cetinju i obnoviti Njegoševu kapelu na Lovćenu.

"Ako postoji Bog, on je stvorio sve duše i sve su pred njim jednake, i srpska, i montenegrinska, albanska, turska. Ne mogu da pojmim osobu koja više na antihriščanskim načelima živi od njega iako se stalno poziva na Hrista. Šta je njegov cilj: Opsesivna mržnja prema svemu crnogorskom da tom crkvom iznad manastira unizi kult Svetog Petra i Ivana Crnojevića i da pokaže da su on i Karađorđevići iznad tih kultova. U kalendarima SPC Sveti Petar i Sveti Vasilije su bili crnim slovima, kao sveci nižeg reda i niko tako ne mrzi dubinski Svetog Petra i Njegoša kao Amfilohije, jer zna da su oni tvorci Crne Gore", ocijenio je Popović.

Popović smatra da su prilike u Crnoj Gori nekoliko godina nakon referenduma ušle u negativan tok.

"Da se razumijemo, nikakva šteta što je ova vlast pala, ni da je prije pala, problem je što ovi koji su uzeli vlast su marionte centara koji imaju dva strateška cilja: uništenje crnogorske nacije - na popisu stanovništva sljedeće godine da je svedu ispod 25 odsto kako bi Srbi bili većiina i to će pokušati svim mogućim sredstvima, i da obesmisle ulazak CG u NATO. Neće tražiti izlazak, ali sve će činiti da to obesmisle, možda u jednom trenutku ovi iz NATO kažu šta ćete nam vi. Ali, neće reći, jer je NATO i politička organizacija i CG kao mediteranska zemlja ima tu važnu geopolitičku ulogu", tvrdi Popović.

Zakon o slobodi vjerosipiovijesti, kako navodi, nije bio greška.

"Greška je što nije pripremljen ambijent za Zakon, što Zakon nije bio kruna nacionalne i duhovne obnove, koje nije trebalo da počne 2006, nego 1998. Ne može biti suverena država sa takvom masivnom vjerskom organizacijom koja je neprijatelj ključnih postulata države. Da se nije donio Zakon i da je DPS pobijedio, izgubio bi za 3-4 godine", tvrdi Popović i dodaje:

"Đukanović je to bolje razumio, on je to makar verbalno podržavao, ovi oko njega nijesu ni to razumijeli. Mislili su: pošto stalno pobjeđujemo, ne treba nam to. Ni mediji, ni jaka kultura. Dovoljni su paravani, festivali, krečenja muzeja".

Crnogorski pisac ne očekuje mnogo od vlade u najavi - kaže: ne boji se boljeg nego goreg.

"Ovakve vlade se sastavljaju samo u okupiranim zemljama. Ako imate jedan dio vlade koji u glavnim resorima, odbrane, inostranih poslova, kulture, ima potpune oprečene poglede, to samo može biti u protektoratima kao BiH ili okupiranim zemljama, kao u Avganistanu, Iraku. To je sad jedno novo stanje, ovi će trčati od ruske ambasade do američke, od njemačke do ruske, ne znam na šta će to ličiti", ocijenio je Popović.

Optimizam za bolju budućnost nije pronašao ni u Sporazumu koji su potpisale tri koalicije, a za koji kaže da je forma.

"Nijesu mogli reći mijenjaćemo zastavu, ali tu zastavu ponižavaju svaki dan, pale je, gaze, kao 1918....Priča o građanskoj državi, a tuku Crnogorce, pucaju na njih, a Bošnjaci na sjeveru žive u strahu", navodi Popović.

 

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније