Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dan ]

16. 09. 2020. 07:48   >>  07:48

ĐEKA

Sa GP URA smo već bili u koaliciji u Ulcinju

Predsjednik Demokratske partije i nosilac koalicione liste „Jednoglasno“ Fatmir Đeka kazao je u intervjuu za Dan da bi kao koalicija mogli biti dio nove vlade, ali i naglasio da ne trče da po svaku cijenu budu u vlasti.

"Mi smo i u predizbornoj kampanji govorili da želimo biti dio vlasti kako bismo ostvarili programske ciljeve i obećanja koja smo dali biračima. No, mi smo dugo u politici i ne trčimo da po svaku cijenu budemo dio vlasti. Želimo da sarađujemo sa svima na nivou jasnih programskih principa i konkretnog djelovanja. Zato smatramo da bi najbolje bilo, i to je naš predlog, da podržimo manjinsku vladu građanskih stranaka, čije bi okosnice bile koalicija 'Crno na bijelo' i Demokratska Crna Gora, odnosno koalicija 'Mir je naša nacija'", kazao je Đeka.

Vjeruje da bi, u tom slučaju, i Socijaldemokratska partije bila njen dio.

"Ako zajednički procijenimo, možemo i mi biti dio te vlade. Vjerujemo da bi i ostali predstavnici manjinskih stranaka koje imaju pos lanike u državnom parlamentu prihvatili da uđuu takvu vladu. Želim još da napomenem da smo mi, kao Demokratska partija, dvije godine, od 2014. do 2016. godine, u Ulcinju vrši li lokalnu vlast u koaliciji sa partijom Dritana Abazovića i da smo imali izuzetno dobru saradnju", kazao je Đeka za Dan.

Na pitanje imaju li namjeru da daju podršku za izbore u pravosuđu i donošenje zakona, gdje je potrebna dvotrećinskavećina Đeka je kazao - " To od nas ne zavisi, ipak mi imamo samo jednog od ukupno 81 poslanika u Skupštini Crne Gore. Ali svakako želimo da čitav sistem funkcioniše po Ustavu i zakonima Crne Gore, odnosno po preporukama naših evropskih partnera".

Sporazum o novj vlasti, kako je ocijenio, pokazao je spremnost njegovih potpisnika da se poštuje i prihvati realnost, posebno kada su u pitanju spoljnopolitičke obaveze države.

"Mi to, kao albanska koalicija, visoko poštujemo i pozdravljamo, posebno kada su u pitanju tačke oko nepovlačenja priznanja Kosova i NATO integracije. No, ostaje da u praksi ocjenjujemo kako će se on realizovati. Možda će se to najbolje pokazati pri imenovanju kadrova. Ono što je u ovom trenutku veoma važno, po našem mišljenju, jeste da se očuva i razvija multietnički i interkulturalni sklad. To je ogromna vrijednost i najveći kapital ove zemlje. Svi oni koji ga na bilo koji način, pa i najmanje, ugrožavaju moraju odmah biti kažnjeni. Ne smijemo dozvoliti da se bilo ko osjeti ugroženim, a posebno ne da trpi bilo kakav vid nasilja", kazao je.

Đeka vjeruje da bi nova vlada mogla da napravi iskorak po pitanju evropskih integracija.

"Posebno ako se tim pitanjima dominantno budu bavile proevropske stranke nove vlasti", kazao .

Upitan da li će sarađivati sa novom vlašću i ako ne uđete u Vladu, Đeka je kazao da bi se "takva saradnja ogledala u činjenici da ćemo u parlamentu podržati dobre predloge zakona i dobra kadrovska rješenja. Nama je u interesu da imamo političku stabilnost, da zemlja ubrzano napreduje ka Evropskoj uniji, da se snažno ekonomski razvija. Svi smo mi na ovom brodu i želimo da imamo mirno more i sigurnu, evropsku luku. I mi imamo svoju odgovornost, gdje god se nalazili".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније