Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ (rtcg.me) ]

18. 09. 2020. 21:32 >> 21:57
3

BRAJOVIĆ

"Nova vlast da se pridržava Sporazuma"

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović ocijenio je da je Sporazum koji su predstavnici tri koalije iz nove vladajuće većine, potpisali u redu, ali da je pitanje koliko je ostvariv i kako će se primjenjivati.

"Ja zaista želim da se pridržavaju Sporazuma, onda je to nastavak politike koja je do sada vođena u Crnoj Gori", rekao je Brajović večeras u emisiji "Intervju" na TVCG.

Brajović navodi da se ostaje da se vidi kakva će ta vlada biti i da smatra da se neće lako formirati.

"Ja se neću baviti tim kako to ide i koliko će uspjeti ili neće, ali ako će primjenjivati Sporazum onda želim da to urade što prije", rekao je Brajović i dodao da se raduje ako se predstavnici nekih stranaka koje su potpisale Sporazum promijene.

"Zaista se radujem da crnogorsko društvo bude takvo da po sudbinu države ne znači ništa ko će biti na vlasti.. Ali koliko je to realno, vidjećemo", rekao je Brajović i dodao da SD neće bojkotovati parlament, već će konstruktivno učestvovati u svim raspravama.

SD će biti konstruktivna opozicija

I dok će Socijaldemokrate biti u opoziciji, predstavnici manjinskih partija treba sami da odluče o ulasku u novu Vladu, poručuje on.

"Nekoliko puta sam osuđivao kad iz pojedinih stranaka šalju poruke predstavnicima manjinskih partija, da se ne miješaju u pitanjau pravoslavne većine, dok ih sada pozivaju u Vladu", ocijenio je Brajović.

Dosadašnji šef parlamenta kaže da nema informaciju ko će ga naslijediti na tom mjestu i da je insistirao da se na konstitutivnoj sjednici, 23. septembra, izabere novi predsjednik Skupštine kako ne bi bilo diskontinuiteta.

On je ponovio da je zadovoljan rezultatom koji je SD ostvarila na proteklim izborima, iako su očekivao da će osvojiti mandat više.

Upitan da li je iznenađen izbornim rezultatom članica dosadašnje vladajuće koalicije, Brajović je kazao da je očekivao da DPS osvoji bar mandat više.

"Mandat je bio dovoljan da se sa ove strane napravi koalicija na vlasti, ali mi još uvijek ne znamo koliko će poslanika podržati eventualno novu većinu. Predstavnici nove većine za sad imaju 41 mandat i vidjećemo hoće li ta podrška biti veća", ocijenio je Brajović.

Zakoni moraju da važe za sve

Brajović je kazao da je veoma zadovoljan dosadašnjim radom parlamenta kojim je predsjedavao.

"Mislim da nikad parlament nije radio u kompleksnijem ambijentu nego što je bio sada", rekao je Brajović i podsjetio na brojne i intezivne aktivnosti u prethodnom periodu.

On smatra da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti trebalo donijeti 2006. kada je obnovljena nezavisnost.

"Nešto što smatrate da treba ostaviti i uraditi kasnije, taj problem naraste. Ja mislim da je to bilo primjerenije uraditi u tom trenutku i da bi danas sve to bilo iza nas", ocijenio je Brajović.

Državni zakoni moraju važiti za sve, navodi Brajović.

"Ne može niko biti aboliran od primjene zakona, a ja mislim da je kad je riječ o tom Zakonu, ugroženost biznisa i politika kao što se pokazalo", rekao je Brajović.

Podrška za Zakon o porijeklu imovine

Govoreći o podršci Zakonu o lustraciji čije je usvajanje najavila nova vladajuća većina, Brajović kaže da bi se on odnosio na ogroman broj ljudi koji su od devedesetih učestvovali u političkom životu.

"Kad smo prvi put u parlamentu počeli priču o tom Zakonu, tada smo rekli da bi jedino mi iz SDP-a i Liberalni savez mogli da budumo mirni", rekao je Brajović i dodao da nema ništa protiv donošenja Zakona o porijeklu imovine.

"Jačanje vladavine prava i suzbijanje korupcije je konstantan zadatak koji treba da radi svaka vlast u Crnoj Gori", rekao je Brajović i dodao da je su spoljno politički uspjesi države od obnove nezavisnosti nesumnjivi.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније