Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 09. 2020. 11:30   >>  12:39 13

GO URA

Za ekspertsku vladu i demonopolizaciju institucija

Građanski pokret URA daće podršku ekspertskoj vladi pred kojom stoji izazovan posao i to je jedini model koji je za tu stranku prihvatljiv, ocijenjeno je na sjednici Glavnog odbora partije, koja je održana sinoć.

Na sjednici je posebno naglašeno da građani očekuju korjenite reforme uz promjenu načina vladanja i da se ne smije dozvoliti da jedna partitokratija bude zamijenjena drugom.

Glavni odbor je donio zaključke da pregovarački tim istraje na principima demonopolizacije institucija i konceptu ekspertske vlade, navodi se u saopštenju.

Kažu i da je Glavni odbor pozdravio izjave nosioca izbornih lista druge dvije koalicije Zdravka Krivokapića i Alekse Bečića koji su podržali koncept i ideju ekspertske vlade.

„Ta dva principa za nas su osnova za formiranje nove većine. Ne smije se dozvoliti da se ministarstva, pojedini resori, uprave ili sektori pretvaraju u partijske feude kao što je to bio slučaj u periodu vlasti DPS-a i njegovih satelita. URA će dati podršku ekspertskoj vladi pred kojom stoji izazovan posao i to je jedini model koji je za stranku prihvatljiv. U ovom trenutku kad se Crna Gora suočava sa teškom socio-ekonomskom situacijom i pandemijom koronavirusa eksperti i stručnjaci treba da pronađu rješenja za izlazak iz krize. Prioriteti buduće vlade treba da budu: početak ekonomskog oporavka zemlje i konsolidacija javnih finansija, stvaranje uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora sa posebnim osvrtom na sređivanje biračkog spiska, početak dekriminalizacije institucija, borba protiv korupcije uz donošenje zakona o porijeklu imovine i zakona o lustraciji kao i reforme obrazovnog i zdravstvenog sistema", stoji u saopšptenju.

Što se tiče kadrovskih rješenja postoji samo jedno načelo, kažu u GA URA.

"U ovom delikatnom trenutku i podijeljenom društvu kakvo je crnogorsko ljudi koji svojom pojavom i djelovanjem dijele Crnu Goru i izazivaju negativnu emociju kod izvjesnog broja građana ne mogu dobiti resore u novoj vladi“, zaključeno je na sjednici Glavnog odbora URE.

Na sjednici Glavnog odbora Građanskog pokreta URA koja je održana sinoć konstatovano je da je na minulim parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta urađena velika i istorijska stvar zacrtana u programu je  partije a to je smjena vlasti na miran i demokratski način na izborima, stoji u saopštenju iz Građanskog pokreta URA.

Na sjednici je ukazano da se URA, i ako mlada partija, poslije ovih izbora trajno utemeljila u političkom životu Crne Gore i da će ideje koje su usađene u programu i koje su se čule u izbornoj kampanji koalicije „Crno na bijelo“ imati sve više podržavalaca.

Glavni odbor URE ocijenio je veoma uspješnom saradnju sa Savezom građana CIVIS, Strankom pravde i pomirenja, Bokeškim forumom i nezavisnim intelektualcima u okviru koalicije "Crno na bijelo".

"Članovi Glavnog odbora dali su punu podršku rukovodstvu URE i pregovaračkom timu da istraju na predizbornim obećanjima i principima. Na sjednici je naglašeno da Crna Gora mora snažno i nedvosmisleno ostati na evro-atlanskom kursu i putu ka članstvu u Evropskoj uniji kao građanska, sekularna i ekološka država", navodi se u saopštenju GA URA.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније