Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

19. 09. 2020. 12:30   >>  12:34 4

SEKULOVIĆ

"Promjena vlasti izazov i šansa"

Crna Gora, nakon izbora 30. avgusta, imaće jak parlament sa snažnijom kontrolnom funkcijom, ocijenio je politički analitičar Sergej Sekulović, navodeći da treba izbjeći da se na izvršnu vlast i pravosuđe gleda kao na izvršioce naloga.

On je kazao da Skupština Crne Gore mora da vrati svoju političku snagu i društveni uticaj.

“Vjerujem da će se u novom sazivu odvijati buran politički život, da će poslanici više koristiti ustavne i poslovničke mogućnosti kroz povećanu inicijativnost i kontrolnu funkciju”, rekao je Sekulović agenciji MINA.

On smatra da će dolaziti i do asimetričnih glasanja, odnosno da će se po pojedinim pitanjima gubiti jasna linija razdvajanja vlast- opozicija.

“Nama treba jak parlament i mislim da ćemo ga imati. Postoji rizik da se u ovome pretjera, da se gradi neki vid parlamentarizma roberspjerskog tipa, odnosno da se na izvršnu vlast i pravosuđe gleda kao na izvršioce naloga. To treba izbjeći”, poručio je Sekulović.

Kako je naveo, za Crnu Goru je promjena vlasti nakon 30 godina izazov i šansa.

“Crna Gora do ovih izbora nije u svojoj istoriji imala iskustvo sa demokratskom smjenom vlasti, odnosno promjena vlasti je nosila radikalno/revolucionalni karakter, koji je sobom nosio ljudske živote”, kazao je Sekulović.

Brojne nepoznanince

U tom smislu, kako je rekao, promjena vlasti putem olovke predstavlja potvrdu da Crna Gora sazrijeva kao politička zajednica.

“Ovo nosi i brojne nepoznanice, pogotovo što je ekonomsko - zdravstvena situacija složena i traži vlast koja zna šta hoće i sposobna je da djeluje brzo i produkuje stabilnost”, naveo je Sekulović.

Prema njegovim riječima, rizik postoji u mogućnosti da se nastavi sa produbljivanjem identitetske politike, koja može razorno da djeluje na državno - društvenu koheziju, odnosno da prevagu odnese etnocentristička identitetska politika.

Sa druge strane, kako je kazao Sekulović, otvorena je prilika da se snažnije grade institucije, njihov integritet i nezavisnost koju prati pojačana odgovornost, da se poveća povjerenje u izborni proces i on dodatno demokratizuje, kao i da se društvo integriše na višem nivou i evropeizuje.

“Period političke predvidivosti je za nama. Možemo reći da se politika vratila na velika vrata”, naveo je Sekulović.

Na pitanje da li i na koji način promjena vlasti može da utiče na status Crne Gore u NATO-u i na pristupanje Evropskoj uniji, on je odgovorio da se radi o procesima koje najbolje potvrđuje ili demantuje praksa.

“Na kraći rok neće biti promjena. U široj perspektivi odgovori leže u iskrenoj posvećenosti nove vlasti, ali i opozicije, kao i društva u cjelini da crnogorsko društvo bude istinski demokratsko i zasnovano na vladavini prava”, kazao je Sekulović.

On smatra da je u interesu Crne Gore da spoljnopolitički prioriteti budu zadržani i da država bude iskren partner, koji ima svoje dostojanstvo.

Sekulović je ocijenio da bi promjena u tom kontekstu dovela do unutrašnje i regionalne nestabilnosti.

To će, kako je kazao, biti jedan od ozbiljnih testova koji će morati da se položi.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније