Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

20. 09. 2020. 13:26 >> 13:26
4

ZOGOVIĆ

Depolitizacija sudstva jedan od prvih zadataka

Predsjednici sudova, koji su, suprotno Ustavu i zakonu, birani više od dva puta na te funkcije, treba odmah da podnesu ostavke, poručio je poslanik DF-a Milun Zogović.

Kaže da je neophodno da isto učine i svi članovi Sudskog savjeta, koji su ih izabrali.

“Upravo tu i leži ključ zarobljenog i ispolitizovanog sudstva, kontrolisanog direktno sa tih pozicija. Svojim angažmanom oni su dokazali da primarno nijesu predsjednici sudova, niti članovi Sudskog savjeta, nego puki politički komesari DPS-a sa jasnim zadatkom očuvanja političkih monopola bivše vlasti”, navodi Zogović.

Podsjeća da je gotovo identičan i stav Evropske komisije, kao i svih relevantnih međunarodnih adresa, koje se bave vladavinom prava, i koje su, kako dodaje, jasno targetirale otvorene probleme našeg pravosuđa.

“Nezavisno i nepristrasno pravosuđe je Conditio sine qua non za izgradnju pravne države. To je uslov bez kojeg se, naprosto, ne može govoriti o vladavini prava u punom smislu riječi. A pomenuta organizovana grupa, na čelu sa po treći put izabranom predsjednicom Vrhovnog suda, Vesnom Medenicom, kao i predsjednicom Sudskog savjeta, Vesnom Simović-Zvicer, predstavlja najveću prepreku za depolitizaciju sudstva, a samim tim i za izgradnju pravne države i vladavine prava”, naveo je Zogović.

On navodi i je da tamo, gdje nema sudske nezavisnosti i nepristrasnosti, teško govoriti o ljudskim pravima i slobodama.

“Depolitizacija sudstva predstavlja jedan od prvih zadataka buduće vlasti, koja će na tom putu beskompromisno otkloniti sve prepreke, a ostavkama, ličnim činom, kako to definiše i gospođa Medenica, samo bi se ubrzao pomenuti proces, i otvorila mogućnost da oni, koji su nezakonito obnašali najveće funkcije, povuku bar jedan ispravan i odgovoran potez prema građanima Crne Gore”, naveo je Zogović.

Dijeli mišljenje značajnog broja uglednih pravnika da, ako izostanu ostavke, treba ekspresno staviti van snage neustavni član 139a važećeg Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, koji je, kako ističe Zogović, nasilno “usađen” u zakonski tekst, da bi se omogućilo da kandidati iz reda uglednih pravnika i nakon isteka mandata nastave sa obavljanjem funkcije.

“Na taj način bi se, do izbora novog Sudskog savjeta, otklonila mogućnost za neustavno i nezakonito djelovanje pomenutih osoba. A to je, svakako, manji rizik od aktuelnog, kao i ispravan put temeljnih reformi, neophodnih za ozdravljenje našeg pravosuđa”, zaključio je Zogović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније