Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.M.

21. 09. 2020. 20:16   >>  22:41 44

MARKOVIĆ

Cilj DPS-a je da se brzo vrati na vlast

Nosilac liste Demokratske partije socijalista (DPS) i aktuelni predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je, u emisiji "Intervju", na TVCG da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti nesumnjivo značajno uticao na pad povjerenja DPS-u. Poručio je da su kadrovske promjene dio paketa sveobuhvatnih reformi unutar DPS-a, partije koja ima za cilj da ostane snažno pri svojim programskim opredjeljenjima, ali istovremeno da se brzo vrate na vlast, kada se za to steknu uslovi, na vanrednim ili redovnim izborima.

 

DPS je zaista krenula u donošenje toga zakona sa najboljim namjerama, sa ciljem da se riješi još jedno važno pitanje, naveo je Marković.

Marković je istakao da nijesu očekivali da će se toliko manipulisati sa tim zakonom, ističući da je CG bila zatrpana "medijskim blatom i neviđenom propagandom" te da se to i odrazilo na izborni rezultat.

"Od početka smo znali da će SPC biti snažno protiv toga, ali nije bilo za nas dileme da idemo ka tome", istakao je on.

"Jasno da smo bili svjesni da nije pametno u izbornoj godini to pitanje otvarati. Ali samo ipak stavili zakon na dnevni red jer neke stvari zaista treba urediti," naveo je on.

"Imali smo namjeru da uredimo pravo na vjersko ispoljavanje uvjerenja, i pravo na isti položaj vjerskih zajednica," istakao je on.

Marković je rekao da je CG proglašena, sa brojnih adresa, kao zemlja koja progoni vjernike SPC.

"Zaista jedan neviđeni ambijent, ništa od demokratski i slobodnih uslova. Atak na slobodnu volju građana i njihovo opredjeljenje. Jedino je izborni dan, po mom mišljenju, bio demokratski. I priznanje izbornih rezultata od strane DPS-a. Pokazali smo da su netačne tvrdnje naših konkurenata da DPS ne može izgubiti izbore u demokratskom procesu, nego da ćemo nasilno braniti vlast," kazao je Marković.

Marković je istakao da nijesu očekivali da će se toliko manipulisati tim zakonom.

"CG je bila zatrpana medijskim blatom i neviđenom propagandom i bili smo zaista zatečeni u jednom trenutku. Nažalost veliki broj građana je povjerovao u njihovu argumentaciju i zato je izborni rezultat takav kakav je," naveo je on.

On je istakao da DPS već dugo godina vrši vlast i dodao da to nikada nije radila sama.

"Kadrovska politika nije bila ekskluzivno pravo DPS-a i znate da nijesmo imali monopolizaciju u resorima, već je bilo tu i drugih koalicionih partnera", naveo je on.

Marković je rekao da su imali grešaka u kadrovskoj politici, ali da se ne može umanjit činjenica da postoji i ogroman broj profesionalaca u državnoj administraciji koji su doprinijeli savremenoj i evropskoj Crnoj Gori.

Komentarišući to što su nakon izbora zadržali vlast samo u Gusinju od pet opština, Marković kaže da su najteži poraz doživijeli u Tivtu.

"Ne možemo biti zadovoljni ni sa onim što smo uradili na lokalni izborima," naveo je on.

Potrebne kadrovske promjene u DPS-u 

On je saop[tio da bi DPS bila neodgovorna partija ako nakon rezultata, koji je, kako je rekao, ispod njihovog očekivanja, ne bi sprovela kadrovske reforme. 

Marković je kazao da su kadrovske promjene dio paketa sveobuhvatnih reformi unutar DPS-a koja ima za cilj da ostane snažno pri svojim programskim opredjeljenjima, "ali istovremeno da se brzo vratimo na vlast, kada se za to steknu uslovi, na vanrednim ili redovnim izborima".

"Mi uživamo veliku podršku građana, ali ovaj rezultat je ispod našeg očekivanja i kadrovske promjena mora biti. One su predviđene i našim statutarnim dokumentima kada se ostvari lošiji rezultat od projektovanog. Ne mislim da je to samo ključno pitanje DPS-a, mi ćemo sada kao opoziciona stranka u drugačijoj ulozi morati da definišemo naš savremeni pristup. Nećemo biti u prvom planu da donosimo teške odluke, sada ćemo imati priliku da budemo bliži građanima," naveo je Marković.

Upitan kakvu saradnju nova vlast može da očekuje sa predsjednikom države, Marković kaže da se nada da će što prije biti formirana nova većina.

"Stav predsjednika države je da nema namjeru da na bilo koji način opstruira rad nove vlade, već da doprinosi njenom radu. Ne očekujem tu nikakve probleme. Mi očekujemo demokratski potencijal u opoziciji, baš kao što je to pokazala DPS," naveo je on. 

Marković kaže da predsjednik države ustavna ovlašćenja, te da je to jedini nosilac koji se bira neposredno na referendumu.

"Ima predsjednik snažna ustavna ovlašćenja, a njegova politička moć ne dolazi samo od funkcije, nego ličnost, karakter, sposobnost tog čovjeka i snaga partije koja stoji iza njega. Savjetovao bih političke protivnike da ne licitiraju sa tim," naveo je Marković.

O napadima nakon izbora

On je odgovarajući na pitanja o napadima na manjine nakon izbora u Pljevljima, rekao da napadi na predstavnike manjinskih naroda u parlamentu traju u kontinuitetu.

''To što se desilo nakon izbora je samo logičan slijed tog političkog djelovanja'', rekao je Marković.

Dodao je da imaju redovnu komunikaciju sa manjinskim partijama.

''Nema dileme da zajedno ostajemo na zajedničkim opredjeljenjima, nema pomjeranja od njih. Vođstvo tih stranaka je slobodno da odluči da li ući u novu Vladu, mi nemamo pravo niti želimo da na ti utičemo'', naveo je Marković.

O Sporazumu 

Marković kaže da je Sporazum lidera tri koalicije dokument koji ima za cilj da okupi različite političke aktere radi pokušaja da se dogovore.

"Mi ne vjerujemo u iskrenost stava i opredjeljenja. Vidjećete koje će razlike biti i kakav će odnos biti i mislim da će spoljnopolitički kurs nove vlade biti veoma problematičan", naveo je on.

Marković kaže da na čin potpisivanja Sporazuma gleda malo drugačije.

"Pokušajte da se sjetite da li je sklopljen i jedan savez neke nove vlasti o tome šta neće uraditi, uglavnom se prave savezi sa promocijom onoga šta će uraditi a ne šta neće. Oni se razlikuju u ideološkom smislu. Ako gledamo politički DPS ima najviše razloga da bude zadovoljna tim sporazumom" naveo je on, dodajući da nijedna stranka nije glasala za članstco u NATO.

On kaže da se pita kako će sve to izgledati u savezu tri koalicije koje okupljaju preko 20 pokreta, partija, udruženja.

"Šta da očekujemo od njihovih predstavnika u Parlamentu i u Vladi," naveo je on.

"Zar vjerujete da će se lideri DF-a odreći Rusije, a okrenuti prema NATO-u", istakao je on.

Jedina pozitivna stvar sporazuma je što je potvrđena ispravna politika DPS-a u posljednjih 30 godina, kazao je Marković.

Upitan zašto, ako je već veliki upliv na dešavanja politička i bilo koja druga u CG iz Rusije, EU nije aktivnija, Marković odgovara da je to pitanje za ambasadore članica zemalja EU u Crnoj Gori.

"Krivokapić nema viziju"

Na navode nosioca liste "Za budućnost Crne Gore" Zdravka Krivokapića kako je moguće da u novembru neće biti u situaciji da se isplate zarade, Marković je kazao da to govori da se "budući mandatar nije bavio finansijskim stanjem, da nema viziju da se suoči sa tim izazovima i da već građanima nagoviještava teška vremena."

Podsjetio je da je tokom kampanje ponavljao da plate, penzije i socijalna davanja nakon izbora ne samo da će biti isplaćivane, već da neće biti ni smanjivane.

On je kazao da bi prodaja Elektroprivrede bila katastrofalan potez i izdaja nacionalnih interesa Crne Gore.

Marković je saopštio da je spreman da objasni novoj većini sve što im nije jasno.

"Neka pozovu mene i moj finansijski tim i u teškoj situaciji mi smo uspjeli da obezbijedimo zarade, penzije. Mnoge zemlje su u problemu, morate da reagujete svakoga dana. Neka gospoda formiraju vladu i neka se suoče sa izazovima," rekao je Marković.

O EPCG

Marković je rekao da bi prodaja EPCG bio katastrofalan potez. 

"Smatrao bih to izdajom, EPCG je generator razvoja. Mi nijesmo vraćali vlasništvo EPCG da bi je prodali, ona mora biti razvojni generator i snažno smo protiv tog opredjeljenja," naveo je on.

"DPS će biti jaka opozicija, nećemo šamarati, bojkotovati, lomiti inventar", naveo jeMaerković. 

"Ako budu htjeli da sarađuju sa DPS-om na suštinskoj promjeni imaće našu podršku, ako ne naš odgovor će dobiti u parlamentu," naveo je on.

Ne vjeruje da Zakon o lustraciji može biti tema u Parlamentu, a što se tiče Zakon o porijeklu imovine kaže da je veoma miran.

"Veoma sam miran i spreman da svoju imovinu stavim na provjeru novim vlastima i svakom pojedincu. Možda to za nekoga neće biti prijatno i adekvatno, ali mnogi predstavnici opozicije će imati problema da dokažu porijeklo svoje imovine," poručio je Marković.

''Kapela će ostati pusta želja mitropolita Amfilohija''

Kada je u pitanju najava mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da želi graditi crkvu na Cetinju i kapelu na Lovćenu, Marković je kazao da je to tipično za mitropolita crnogorsko-primorskog.

"Tipično za Amfilohija koji u kontinuitetu unosi nemir među građane Crne Gore. Njegoš i muzolej nije cetinjska stvar, to je pitanje duhovno i istorijsko svakog Crnogorca, naša identitetska i kulturna vertikala. Ne vjerujem da je to realno da do toga dođe, i to će biti samo pusta želja Mitropolita. Mauzolej se ne tiče samo Cetinja, već i svakog Crnogorca i patriote. Ne vjerujem ni u bilo kakav pokušaj SPC u tom smislu," naveo je Marković.

Marković je, na pitanje da li osjeća odgovornost za aktuelnu epidemiološku situaciju, kazao da su uradili sve da epidemija bude pod kontrolom, te da su licemjerne kritike upućene Vladi kada svi znaju da su danima prije toga organizovana okupljanja, bilo u pješačkim ili auto litijama.

Zaključio je da će biti dobra opozicija, te da će podržati dobre zakone.

"Vjerujem da ako nova vlast bude spremna da sarađuje i bude razumna prema prijedlozima DPS-a da možemo imati zajednički uspjeh", zaključio je Marković.

Пратите нас на

Коментари44

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније