Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Glas Amerike ]

23. 09. 2020. 07:42   >>  07:42 5

RAONIĆ

Formiranje vlade ostaviće rana koje će DPS-u vratiti snagu

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić ocijenio je, uoči konstitutivne sjednice novog saziva crnogorskog parlamenta, da se u Crnoj Gori dešavaju bitni procesi koji zahtijevaju veće angažovanje međunarodne zajednice.

Navodeći da su na sceni procesi razdvajanja partije od države i očuvanje prozapadne orjentacije Crne Gore, Raonić je rekao da će napredak u tim procesima zavisiti i od uključenosti međunarodnog faktora.

"Imajući u vidu ko su nosioci tih procesa, koji nijesu komplementarni, to zahtijeva mnogo veće angažovanje od strane međunarodne zajednice u odnosu na ono koje vidimo",  rekao je Raonić za Glas Amerike.

Prema njegovim riječima, “u toj atmosferi se očekuje konstituisanje novog saziva Skupštine, koja će biti vjerovatno najheterogenija od AB revolucije, sa mnogo egzotičnih likova”.

Raonić je ocijenio da, kada vlast treba da fomiraju tri koalicije sa desetinama konstituenata, raznolikim ideologijama, narušenim međuljudskim odnosima i različitim vrijednostima, od te vlasti treba očekivati samo departizaciju institucija i početak borbe za vladavinu prava.

"Za to će trebati mnogo više znanja i saglasnosti od ovoga što sada vidimo, tim prije jer su i prva imena koja spominju nosioci ideje o ekspertskoj Vladi daleko od eksperata", rekao je Raonić.

On je rekao da kod nove vlasti neće izostati prozapadni stav na nivou parole, ali da bi i onako “spora tranzicija” i slabo insistiranje međunarodne zajednice na uvođenju “suštinskih zapadnih vrijednosti” moglo da dovede do izostanka napretka u vladavini prava, profesionalizaciji administracije ili ekonomskom razvoju.

On vjeruje da će tri koalicije uspjeti da formiraju vladu, ali i da će taj proces ostaviti mnogo rana “koje neće brzo zacijeliti” i koje će DPS-u ostaviti prostor da se u kratkom roku vrati kao jaka snaga.

"Kada vidimo iskustvo petooktobarske revolucije u Srbiji, poraza HDZ-a ili VMRO-a, jasno je da zbog nesposobnosti alternative i njihovih grešaka te partije preživljavaju i relativno brzo se vraćaju na vlast", upozorio je Raonić.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније