Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 09. 2020. 11:20   >>  11:26 11

BOŽOVIĆ ŠĆEKIĆU

Nova vlada da unaprijedi odnose CG i Srbije

Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, poručio je u Beranama da čekuje da se odnosi dvije države značajno unaprijede, kao i da nova Vlada radi u korist svih građana Crne Gore.

Berane je najbolja kopča Crne Gore i Srbije, grad duhovne tradicije i multietničkog sklada, ocijenjeno je na sastanku predsjednika opštine Berane Dragoslava Šćekića i ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori bio je danas u prvoj zvaničnoj radnoj posjeti opštini Berane, a domaćin mu je bio predsjednik opštine Dragoslav Šćekić, saopšteno je Opštine Berane.

Sastanaku sa ambasadorom, u kući vojvode Gavra Vukovića, prisustvovao je i predsjednik Skupštine Opštine Novica Obradović.

Šćekić je istakao da je današnja posjeta ambasadora Srbije od velikog značaja za Berane, ako se ima u vidu da veliki broj građana Berana gravitira prema Beogradu i Srbiji.

„Srbija je uvijek prisutna u Beranama. Danas smo sa uvaženim ambasadorom razgovorali o mnogim značajnim temama. Bilo je riječi o saradnji Crne Gore i Srbije, i Berana u okviru te saradnje“, kazao je predsjednik Šćekić.

Naveo je da je tokom sastanka razgovorano o projektima koji bi mogli da se realizuju u opštini Berane u narednom periodu. Fokus je bio na ekonomskoj saradnji, koja je značajana za razvoj ovog kraja i Crne Gore.

„Nadamo se da će u budućnosti mnogo tih projekata započeti i realizovati, a sve u interesu građana Berana i građana Crne Gore. Takođe smo sigurni da će se značajno unaprijediti ta saradnja u budućnosti“, rekao je prvi čovjek beranske opštine.

Šćekić je izrazio uvjerenje da će u narednom periodu biti otvoren konzulat Srbije u Beranama i podsjetio da je to značajno pitanje već inicirano ranije.

Ambasador Božović se zahvalio građanima Berana na odbrani zajedničkih vrijednosti Srbije i Crne Gore.

„Jedno veliko hvala građanima Berana za odbranu srpskog jezika, crkve i svetinja, na jedan dostojanstven i miran način, ne ugrožavajući Crnu Goru i ne dovodeći u pitanje njenu državnost“, kazao je Božović.
On je istakao da se Srbija kao susjedna, prijateljska i bratska država nikada nije miješala, niti će se miješati u unutrašnje stvari Crne Gore.

„Iako smo veoma neargumentovamo, vrlo zlonamjerno i nepravedno optuživani za nekakvo miješanje u prethodnom periodu“, podvukao je ambasador Srbije.

On je rekao da Srbija državu Crnu Goru apsolutno poštuje kao međunarodno priznatu, suverenu, nezavisnu, članicu Ujedinjenih nacija, najbližeg i najiskrenijeg susjeda, prijatelja i brata.

„Berane predstavlja najbolja kopču i vezivno tkivo između Republike Srbije i Crne Gore“, istakao je on.

Naveo je da je razgovarao sa rukovodstvom Opštine Berane o konkretnim projektima ekonomske saradnje, odnosno o unapređenju te saradnje, uz konstataciju da građani Berana očekuju konkretne poteze koji će doprinijeti njihovim boljem i kvalitetnijem životu.

„Dogovorili smo da Opština Berane izađe sa konkretnim predlozima i projektima koje ćemo mi pomoći“, naveo je ambasador.

On je kazao da se intenzivno radi na pripremanju svega što je potrebno za otvaranje novog konzulata u Crnoj Gori, u Beranama, pored onog koji već postoji u Herceg Novom.

„Berane po svim parametrima to zaslužuje. Kada Srbija postiže uspjehe, ovdje se slavi i raduje“, rekao je ambasador Srbije i najavio finansiranje rekonstrukcije velikog gradskog parka kod Lima.

„Upoznat sam od strane čelnika Opštine Berane da je u završnoj fazi idejno rešenje za jedan od gradskih parkova, tako da smo dogovorili da Republika Srbija finansira njegovu rekonstrukciju“, rekao je srpski ambasador.

On je u nastavku govorio o problemima interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije koji su smješteni u Beranama.

„Berane su pomogli kada je Srbiji bilo teško i pružili bratsku i prijateljsku ruku, primivši veliki broj ljudi kako sa KiM-a, tako i iz BiH“, naveo je ambasador i dodao:

„Zajedno sa Opštinom Berane i novom Vladom Crne Gore, Srbija će naći najbolje rješenje kako da pomogne. Očekujem da se odnosi naših država značajno unaprijede, kao i da nova Vlada radi u korist svih građana Crne Gore. Siguran sam da dolaze bolja i povoljnija vremena gdje ćemo se bolje razumejeti“, zaključio je Božović, naglašavajući da je ovdje među svojima jer je rođen u Crnoj Gori, u Nikšiću, i da Berancima želi da iskaže posebno poštovanje zbog niza situacija u periodu koji je za nama.

Nakon sastanka u kući prvog crnogorskog diplomate – vojvode Gavra Vukovića, predsjednik i ambasador su razmijenili prigodne poklone.

Predsjednik Šćekić i ambasador Božović su potom posjetili raseljena lica u izbjegličkom naselju Rudeš, kako bi detektovali, kako je istakao ambasador, „njihove stvarne potrebe da bi izbjegli zloupotrebu sredstava, kao što je bio slučaj u prošlosti“.

Na kraju su zajedno posjetili manastir Đurđevi Stupovi, katedralni manastir Eparhije Budimljansko-nikšićke.

Sastanku su prisustvovali savjetnik predsjednika opštine, Darko Stojanović, šef Biroa za odnose sa javnošću, Nikola Urošević i savjetnica za raseljena lica u Opštini Berane, Ljubinka Mijović.

U pratnji ambasadora Božovića bila je predsjednica humanitarne fondacije „Vanja“, Marija Keković.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније