Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 09. 2020. 12:53   >>  13:04 1

KOMPANJI SA BOŠKOVIĆEM

Imenovanje izaslanika odbrane HR potvrda bliskosti

Novoimenovani izaslanik odbrane Republike Hrvatske, na nerezidentnoj osnovi, brigadir Davor Kopanji, boravio je u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore. Tom prilikom, sastao se sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem, generalnim direktorom Direktorata za politiku i planiranje odbrane, general majorom Rajkom Pešićem, kao i načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, general majorom Dragutinom Dakićem.

Ministar Bošković je izrazio zadovoljstvo povodom nastupne posjete novoimenovanog atašea Hrvatske, brigadira Davora Kopanjija, uz očekivanje da će njegovo angažovanje doprinijeti daljem unaprjeđenju saradnje u oblasti odbrane dvije prijateljske zemlje koje njeguju odlične bilateralne odnose.

Bošković je istakao značaj saradnje u oblasti obrazovanja kadeta i usavršavanja profesionalnih vojnih lica u Republici Hrvatskoj, kao i zajedničko učešće u misiji 'Resolute Support' u Avganistanu, koje je nedavno okončano povratkom XII kontingenta hrvatske i crnogorske vojske u matične zemlje.

Ministar je ukazao na nemjerljiv doprinos očuvanju i izgradnji mira u toj zemlji, kao i značaj misije za sve zemlje učesnice u kontekstu jačanja sposobnosti, kvaliteta i spremnosti pripadnika njihovih oružanih snaga i dodao da očekuje da će kvalitetna saradnja u tom dijelu biti nastavljena i u budućem periodu.

U domenu regionalne saradnje, Bošković je istakao konstruktivnu ulogu savezništva u okviru NATO uz očigledan doprinos evroatlantskih integracija dugoročnoj stabilnosti Zapadnog Balkana, te naglasio očekivanje će Crna Gora nastaviti da odlučno sprovodi obaveze kako bi u skorijoj budućnosti postala članica Evropske unije.

Uspješan rad na novoj dužnosti brigadiru Kopanjiju poželio je general major Rajko Pešić i zahvalio se sagovorniku na snažnoj i kontinuiranoj podršci Crnoj Gori. On je istakao da naša zemlja uvažava napore Hrvatske da politiku proširenja, za vrijeme predsjedavanja Savjetom EU tokom prve polovine godine, održi visoko na agendi uprkos pandemiji izazvanoj virusom COVID-19.

General major Pešić se zahvalio na pomoći koju je Hrvatska uputila Crnoj Gori u borbi protiv negativnih posljedica izazvanih pandemijom i poručio da su jedinstvo i solidarnost najveća vrijednost evropskog i evroatlantskog puta koji za nas nema alternativu. Pešić je dodao da je značajna dosadašnja bilateralna saradnja u domenu odbrane, te da se očekuje njeno dalje unaprjeđivanje, sa posebnim fokusom na modernizaciju oružanih snaga.

Brigadir Kopanji se zahvalio na ukazanom gostoprimstvu izražavajući zadovoljstvo prijateljskim i otvorenim odnosima između dvije države koji su dodatno osnaženi savezništvom u okviru NATO, ali i čvrsto povezani saradnjom i zajedničkim nastojanjem da kreiramo stabilniji, bezbjedniji i prosperitetniji region.

Kopanji je naglasio da njegovo imenovanje na funkciju izaslanika odbrane u Crnoj Gori predstavlja dodatan podstrek budućoj odbrambenoj bilateralnoj saradnji, kao i svojevrsno priznanje uspješnosti sveobuhvatnih prijateljskih odnosa u regionu. Uputio je čestitke povodom dosadašnjeg napretka Crne Gore na evropskom putu, pri čemu je istakao snažnu podršku Hrvatske crnogorskom integracionom procesu. Naglasio je spremnost za dalje unaprjeđenje odnosa, te saradnje po pitanjima od obostranog interesa.

Tokom nastupne posjete izaslanik Kopanji se sastao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, general-majorom Dragutinom Dakićem. Oni su se osvrnuli na bogatu saradnju po pitanju školovanja na svim nivoima, regionalnu inicijativu A5, kao i saradnju u misijama, a posebno na nedavno završenu u Avganistanu, koja je na svim međunarodnima adresama istaknuta kao primjer.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније