Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 09. 2020. 19:58 >> 20:00
26

PEROVIĆ

"SPC pod Ostrogom potvrdila da se bavi politikom"

Profesor Univerziteta u Novom sadu Milenko Perović kaže da je jučerašnji sastanak lidera tri koalicije koje čine parlamentarnu većinu s mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem u manastiru Ostrog potvrdio da se Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori umjesto duhovne misije bavi politikom, iako joj to, kao ni bilo kojoj vjerskoj zajednici, ne pripada.

 

Perović kaže da su nakon sastanka s mitropolitom Amfilohijem građanske partije izgubile, kako kaže, političko i moralno pravo da sebe tako nazivaju.

To što su se juče za istim stolom našli lideri tri koalicije koje čine parlamentarnu većinu sa mitropolitom crnogorsko primorskim Amfilohijem u manastiru Ostrog da razgovaraju o formiranju buduće vlade za profesora na Univerzitetu u Novom Sadu Milenka Perovića kaže nedopustivo je i objašnjava zašto.

"Najgore što se Srpkoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori moglo desiti jeste to da se nađe u središtu političkog života. To je izuzetno loše za Crnu Goru kao državu i društvo, a loše i za samu crkvu. Jer se ona time umjesto duhovne misije bavi onim onim što je nikada nije pripadalo ni njoj ni bilo kojoj drugoj vjerskoj zajednici u hrišćanstvu. Dakle ne pripada joj da se bavi politikom", rekao je Perović.

I jučerašnjim sastankom, ali i time što nije prihvatila Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kako smatra Perović, Srpska pravoslavna crkva u našoj državi potvrdila je da je institucija izvan zakona.

"Čelnici SPC su trijumfalistički dočekali trenutak postizanja svoje svjetovne moći ne shvatajući da su tako legitimirali svaku buduću akciju u političkoj sveri društva protiv sebe gradeći trenutni politički ćar oni utiru put svim svojim budućim društvenim marginalizacijama", kazao je Perović.

Za Perovića je kaže posebno sporno što su se sa najvišim crkvenim velikodostojnicima juče sasatali u manastiru Ostrog i lideri građanskih partija.

"Partije koje sebe nazivaju građanskim, a pregovaraju sa ultranacionalističkim partijama o tome kako će podijeliti vlast i u izvjesnom smislu kako će upropastiti Crnu Goru nijesu građanske partije. Oni nikakvo moralno ni političko pravo nemaju da sebe ozbiljno nazivaju građanskim partijama", zaključio je Perović.

Na pitanja novinara u Parlamentu da li su crkve i manastiri adekvatno mjesto za pregovore i da li je u redu da sastanku o formiranju Skupštine i Vlade budu vjerski velikodostojnici lider koalicije “Crno na Bijelo” Dritan Abazović kazao je da je političar bez kompleksa i da smatra da treba razgovarati sa onima sa kojima se može naći rješenje.

Lider koalicije ”Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić istakao je da je pogrešna percepcija da su mitroropolit Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije neko ko kroji sudbinu Crne Gore, te da su se na sastanku, kako kaže, našli kao pomiritelji.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević nije juče prisustvovao sastanku pod Ostrogom, a na svom fejzbuk profilu napisao je da crkva nije mjesto gdje bi trebalo da se vode razgovori o budućoj crnogorskoj Vladi.

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније