Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 09. 2020. 21:32   >>  21:43 29

DPS

"Borba SPC za svetinje bila borba za upravljanje CG"

Uzalud pripadnici nove vladajuće koalicije pokušavaju da relativizuju mjesto i vrijeme pregovora i pismo Episkopskog savjeta. Svima je jasno da će se odluke o važnim državnim pitanjima u narednom periodu donositi svuda, samo ne u Vladi. A najviše po manastirima i episkopijama. Uostalom, očigledno je da je od početka “borbe za svetinje”, zapravo bila prije svega borba za upravljanje državom, navodi se u saopštenju Demokratske partije socijalista (DPS).

Kako navode, izjave Abazovića da je sa zadovoljstvom otišao na brifing i pregovore o vladi u Ostrog, "žalosna je potvrda da je miješanje crkve u politiku i upravljanje političkim subjektima, očigledno postala nova realnost Crne Gore".

"Još od vremena kada je Knjaz Danilo odlučio da se odrekne titule vjerskog poglavara i od Crne Gore napravi sekularnu državu, nije se o državnom rukovodstvu raspravljalo po manastirima, niti se u te odluke miješala crkva", ocijenili su u saopštenju.

Tvrde da je direktnim miješanjem Episkopskog savjeta u političke pregovore oko formiranja nove vlasti, prekršen Ustav Crne Gore, koji propisuje, kako navode, strogu odvojenost države i crkve.

"Suvišno je pominjati sve dosadašnje izjave velikodostojnika SPC u Crnoj Gori, u kojima su prvo negirali svoje učešće u političkim procesima, potom ga potvrđivali, da bi na kraju najavljivali 'povlačenje SPC iz politike', a potom sami sebe demantovali političkim pregovorima u Ostrogu i pismom Episkopskog savjeta, crkvenog tijela u kojem sjede i strani državljani", dodaju u saopštenju.

Smatraju da je to upravo završna faza izrugivanja vjere i politike.

"Sklapati političke dilove u manastirima, svađati se pred moštima sveca na kojeg su se toliko pozivali čak i na dan izbora, pa čak ni ne demantovati da je bilo verbalnih sukoba na svetom mjestu, nije ništa drugo nego pokazivanje najdubljeg nepoštovanja prema svetinjama za koje su tvrdili da se bore. Njihova borba je, to je sada sasvim jasno, svedena na borbu za fotelje, funkcije i nadmoć u novoj vlasti. Otvorene i neskrivene političke aspiracije, pokazuju da su svetinje bile samo sredstvo za manipulaciju građanima", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније