Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 09. 2020. 12:20 >> 14:23
12

SNP I SNS

Zašto Vlada ćuti o posjeti Edija Rame?

Socijalističku narodnu partiju zabrinjava činjenica da još uvijek aktuelna vlast na čelu sa DPS i njenim premijerom Duškom Markovićem, nije reagovala na informaciju da je premijer jedne strane zemlje, nezvanično boravio u našoj državi baveći se kadrovskim rešenjima buduće vlasti. Nije, kako poručuju iz SNP-a u pitanju Aleksandar Vučić, već premijer Albanije Edi Rama.

Pobjeda je danas objavila da je premijer Albanije Edi Rama boravio u privatnoj posjeti Crnoj Gori, gdje je u Tuzima razgovarao sa predsjednikom te opštine Nikom Đeljošajem.

Nik Đeljošaj je za Pobjedu potvrdio da se neformalno sastao sa Ramom.

“U pitanju je neslužbeni sastanak, samo smo popili kafu i ništa više”, rekao je Đeljošaj.

Iz SNP-a poručuju da je mjesec dana prošlo od istorijskih parlamentarnih izbora na kojima je nakon 30 godina DPS poslat u političku prošlost.

Pitaju zašto još uvijek aktuelna vlast i premijer nijesu reagovali na jučerašnju nezvaničnu posjetu albanskog visokog zvaničnika Crnoj Gori.

“Edi Rama je lagano došao u Crnu Goru i lagano u sred Tuzi razgovarao sa Nikom Đeljošajem o učešću Albanaca u novoj vladi. Ovo ne bi trebalo mnogo da čudi jer je Rama podržao iz prvog puta DPS u kampanji, ali se posle predomislio i poželio uspjeh „svojima“. Znao je Rama, izgleda, ukazalo mu se. U svakom slučaju, ovakav izlet albanskog premijera ne bi trebao da ostane neprimijećen. Gospodo bivši, zvaničnik druge države došao je u vašu da vam uređuje novu vlast. Ne, ne, nije onaj kojeg ste vi odmah optužili da se umiješao, već vaš drugar iz Albanije. Budite dostojanstveni do kraja, makar ga ukorite”, poručuju iz SNP.

Vuksanović: Gubitnici na izborima još se nijesu odrekli vlasti

Iznenadnu i nenajavljenu posjetu predsjednika Albanije Edija Rame Crnoj Gori i Tuzima, odnosno albanskim strankama predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović ocjenjuje kao neprijateljski akt prema građanima Crne Gore, koji su, kako kaže, u neravnopravnim uslovima prvi put u svojoj istoriji uspjeli da smijene višedecenijsku vlast.

Vuksanović je ocijenio da Ramina posjeta Crnoj Gori pokazuje da se gubitnici na izborima još nijesu odrekli vlasti i da se ne drže obećanja da će bez opstrukcije vođenje države prepustiti novoj parlamentarnoj većini.

„Ovo nije prvi put da se Rama pojavljuje kao mentor albanskih stranaka, što je potvrdio i direktnim miješanjem u unutrašnja pitanja Crne Gore uoči parlamentarnih i lokalnih izbora, kada je pozvao svoje sunarodnike da glasaju za bivšu vladajuću koaliciju“, rekao je Vuksanović.

Lekić: Slika politički-teritorijalno dezintegrisane zemlje

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da koliko god takva posjeta bila netipična i nesvojstvena pravilima međunarodnih odnosa ona nije novina kada se radi o posjetama Crnoj Gori.

"Premijer Rama uopšte nije problem i ovoj priči jer je on samo nastavio širu praksu koja važi za Crnu Goru i za koju je odgovorna crnogorska vlast. Zato povodom posjete Tuzima tema nije Rama, već je tema crnogorska vlast", kazao je Lekić. 

On tvrdi da je crnogorska vlast, kao je kazao, utemeljenjem ovakve prakse po kojoj se iz susjednih zemalja ulazi u Crnu Goru kao u neki domaći nacionalni park, prekršila najmanje dvije stvari. 

"Prvo je prekršila uobičajna pravila međunarodnih posjeta. Drugo prekršila je pravilo simboličnog i stvarnog poštovanja državnog dostojanstva svoje zemlje prezentujuću se kao politički-teritorijalno dezintegrisana zemlja", kazao je lider Demosa. 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније