Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

29. 09. 2020. 20:29 >> 20:33
1

SNP

Još posvećenije ispunjavati obaveze iz pregovaračkog procesa

Crna Gora mora biti još više marljiva u ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa, saopštili su iz Socijalističke narodne partije (SNP), navodeći da je neophodno da nova vladajuća struktura što prije oformi tim koji će se baviti evropskim intregracijama.

Potpredsjednica podgoričkog Odbora SNP-a Marija Radinović kazala je da promjena vlasti u Crnoj Gori na izborima 30. avgusta neumitno na dnevni red postavlja pitanje daljeg napretka države na putu ka Evropskoj uniji (EU) i tempa kojim će se taj proces odvijati.

„Iako mnogi analitičari kao rok prijema u EU već postavljaju 2025. godinu, smatramo mnogo važnijim da Crna Gora ispuni sve kriterijume koji su neophodni kako bismo što spremniji ušli u veliku evropsku porodicu naroda i izdržali pritisak i odgovornost koje članstvo nosi sa sobom“, navela je Radinović.

Ona je poručila da nova vlast sve snage i potencijale mora da usmjeri na ostvarivanje ključnih pozitivnih promjena u oblasti osnaživanja vladavine prava i pravne države, jačanja i demokratizacije državnih institucija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanja temeljnih ljudskih prava.

„Nikada se više ne smije desiti da nedostatak političke volje za sprovođenje reformi bude kočnica koja nas sputava na putu ka EU i koja naše građane sprečava da ostvare bolji životni standard“, kazala je Radinović.

U tom smislu, kako je dodala, jačanje ukupnih demokratskih procesa i političke kulture u crnogorskom društvu biće veoma važno.

„S obzirom da je sve veći broj zemalja EU koje su skeptične prema daljem procesu proširenja, Crna Gora mora biti još marljivija u ispunjavanju svojih obaveza kako bi i njih uvjerila da smo vrijedni članstva u EU“, rekla je Radinović.

Prema njenim riječima, da bi se to ostvarilo neophodno je da nova vladajuća struktura što prije oformi tim koji će se baviti evropskim intregracijama.

Kako je navela Radinović, u njemu se moraju naći najpametniji i najsposobniji kadrovi kako bi taj proces što brže i uspješnije bio završen.

„Ne smije se ponoviti da organi koji se bave procesom evropskih integracija, kao i diplomatska mreža, budu sredstvo za udomljavanje partijski podobnih ili isluženih kadrova, jer samo proaktivnim i odgovornim odnosom prema ovom procesu možemo ostvariti najveću dobit za naše građane“, kazala je Radinović.

Kako je navela, o tome će nova vlast, čiji je dio i SNP, i te kako voditi računa.

Radinović je rekla da je zbog „višegodišnjeg simuliranja reformi i šminkanja stvarnog stanja stvari, Crna Gora nazivana hibridnim režimom, fasadnom demokratijom, zarobljenom državom u kojoj vlada endemska korupcija“.

„Bivša vlast je na spoljnom planu godinama manifestovala odlučnost da sprovede neophodne reforme, dok je na unutrašnjem planu njen ključni cilj bio goli opstanak i u tu svrhu nisu birana sredstva“, kazala je Radinović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније