Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 09. 2020. 12:21 >> 12:37
5

SKUPŠTINA CG

Čestitke Bečiću povodom izbora

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i danas dobija čestitke povodom izbora na novu funkciju. On je, kako su saopštili iz Skupštine, odgovorio na čestitke.

"Kroz multilateralizam do odgovora na sve izazove"

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić primio je čestitku povodom izbora za predsjednika Skupštine Crne Gore od strane generalnog sekretara Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), Serđa Piacija, koji je između ostalog izrazio očekivanje da će angažman najvažnijeg zakonodavnog tijela u državi opet biti dinamičan i koristan u okviru ove jedinstvene političke međunarodne organizacije. 

Bečić je u svom odgovoru naglasio da Crna Gora kao jedan od osnivača Parlamentarne skupštine Mediterana, kako tada tako i danas u kompleksnom vremenu u kojem živimo, podstiče parlamentarnu diplomatiju kao veoma korisno sredstvo podrške međunarodnom dijalogu.

Dodao je da je Crna Gora zainteresovana za razvoj sveukupne saradnje sa državama Mediterana, o čemu svjedoči kontinuirano snaženje bilateralnih odnosa sa zemalja u regionu.

"U prilog jačanja dobrosusjedskih odnosa govori i veliki broj posjeta na najvišem nivou u proteklom periodu kao i članstvo u mnogim regionalnim inicijativama i međunarodnim organizacijama", navodi Bečić.

Takođe je izrazio uvjerenje da aktivnim djelovanjem, upravo kroz multilateralizam, može značajno doprinijeti procesu iznalaženja odgovora na sve izazove savremenog svijeta i regiona kojeg dijelimo, posebno kada je riječ o unapređenju saradnje u širem regionu Mediterana, u okviru  pitanja koja se tiču bezbjednosti, ljudskih prava, klimatskih promjena, migracija i drugih važnih tema od zajedničkog interesa.

"Strateške ciljeve Crne Gore, nije moguće ostvariti bez aktivne uloge u regionalnoj saradnji i promišljanja vanjske politike u regionalnom kontekstu kroz njegovanje kulture mira i uspostavljanje dugoročne stabilnosti i prosperiteta svih država u okruženju. Crna Gora je postavila snažne temelje i permanentno dograđuje dobrosusjedsku saradnju kao konstruktivni doprinos regionalnoj stabilnosti”, navodi se u odgovoru Bečića.

"Kina prijatelj Crne Gore"

Bečić je primio čestitku koju mu je uputio predsjednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Li Zhanshu:

"Kina i Crna Gora se međusobno poštuju i vjeruju, razvoj bilateralnih odnosa je na zdravoj osnovi a praktična saradnja je dala plodonosne rezultate. Od početka ove godine, dvije zemlje su se udružile u borbi protiv COVID-19 epidemije, a tradicionalno prijateljstvo je učvršćeno i sublimirano. Očekujem uspostavljanje dobrih radnih odnosa i ličnog prijateljstva sa Vama, da zajedno promovišemo prijateljske razmjene i saradnju između Svekineskog narodnog kongresa i Skupštine Crne Gore, i da doprinosimo sveobuhvatnom i dubinskom razvoju odnosa između Kine i Crne Gore", navodi se u čestitki. 

Bečić je u odgovoru naglasio da je Kina prijatelj Crne Gore i njenog naroda, čemu između ostalog svjedoči i angažman Kine u jeku pandemije.

Posebnu zahvalnost izrazio za upućenu donaciju medicinskih sredstava i opreme, koja je značajno pomogla Crnoj Gori i njenim zdravstvenim radnicima u suočavanju sa koronavirusom.

Bečić je izrazio očekivanje da će saradnja na parlamentarnom nivou, posebno u sklopu grupa prijateljstva biti dodatno intenzivirana, te istakao očekivanje da će o novom sastavu grupe prijateljstva uskoro imati zadovoljstvo da informiše predsjednika Zhanshua i Svekineski narodni kongres.

"Crna Gora i NR Kina imaju dobru perspektivu za razvoj saradnje u oblastima: ekonomije, nauke, obrazovanja, kulture, odbrane, saobraćaja, pomorstva, telekomunikacija, zdravstva, poljoprivrede i sporta. Vjerujem da će parlamenti dvije države dati ključni doprinos u realizaciji zajedničkih ciljeva i unapređenju saradnje u ovim, ali i brojnim drugim oblastima“, navodi se između ostalog u odgovoru. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније