Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

30. 09. 2020. 14:34   >>  14:34

URA

Nužna temeljna racionalizacija poslovanja resora u HN

U Opštini Herceg Novi nužno je, pored usvojenih mjera za ublažavanje krize, sprovesti temeljnu racionalizaciju i kontrolu poslovanja svih resora u lokalnoj upravi, uključujući opštinska preduzeća, ocijenjeno je iz Građanskog pokreta URA.


Član Opštinskog odbora URA Herceg Novi, Milovan Baždar, kazao je da u susret sjednici Skupštine Opštine Herceg Novi na kojoj će se raspravljati o rebalansu završnog budžeta, njegova analiza za prošlu godinu potvrđuje trend rasta tekućih izdataka na štetu kapitalnog budžeta. 

“Dakle, tekući budžet iz koga se u najvećoj mjeri pokrivaju troškovi lokalne uprave ostvaren je u visini 13,3 miliona EUR što je 0,9 miliona EUR porast prema 2018. godini odnosno 1,1 milion EUR više u odnosu na 2017. godinu”, naveo je Baždar u saopštenju.

On je kazao da, pri tom, nije ostvaren porast transfera institucijama, nevladinim organizacijama i socijalna davanja, u iznosu od 1,36 miliona EUR. Porasli su izdaci za bruto zarade na 3,95 miliona EUR, odnosno oko 250 hiljada EUR više nego u 2018. i 2017. godini kada su isplaćivane naknade za razriješene funkcionere. 

“Značajno su porasle ugovorene usluge sa 477 hiljada EUR u 2017. godini na 760 hiljada EUR u prošloj godini”, dodao je Baždar. 

On je podsjetio da je trošak bruto zarada u 2016. godini bio 3,2 miliona EUR, što znači da je taj pojedinačno najveći trošak lokalne uprave u zadnje tri godine porastao čak 23 odsto. 

“Nema sumnje da je rast zaposlenosti uticao na ovaj trošak i bila bi poželjna interna analiza koja bi pokazala koliko se to odrazilo na efikasnost opštinskih javnih servisa”, smatra Baždar. 

Sa druge strane, ostvaren je kapitalni budžet u visini 3,3 miliona EUR, iako je realno on manji oko milion EUR koliko je izmirena obaveza za javnu rasvjetu koja je urađena par godina ranije. 

“Kapitalni budžet je mnogo manji od plana prije rebalansa, ali otežavajuća okolnost je naročito što je on pokriven skoro u cijelosti iz tekućih Prihoda, pa je onda bilo nužno uravnotežiti budžet novim kreditnim zaduženjem u visini od 2,05 miliona EUR”, rekao je Baždar.

Prema njegovim riječima, ne može se reći da je budžet potrošački, ali očigledan je rast tekućeg budžeta zbog rasta potrošnje, a kapitalni budžet je relativno mali i pokriva se uglavnom novim kreditnim zaduženjima. 

“U odluci o završnom računu nema podataka o nalazima revizije pa ne znamo je li šta urađeno. Nema ni podataka o neizmirenim obavezama i sudskim predmetima što ne doprinosi principu transparentnosti najvažnijeg javnog dokumenata lokalne uprave”, ocijenio je Baždar. 

URA se, kako je rekao, na samom početku mandata te vlasti zalagala za smanjenje izdataka tekućeg budžeta izuzev transfera institucijama, NVO i socijalnim davanjima, te što veći rast kapitalnog sektora bez neadekvatnih kreditnih zaduženja.

“Za rebalans budžeta za ovu godinu smatramo da se mogao usvojiti i nešto ranije, kako bi se budžetski izdaci sa stanovišta prioriteta uskladili sa kriznim uslovima”, dodao je Baždar. 

On smatra da će značajan pad od 28 odsto na kraju godine biti možda i veći s obzirom na nivo ostvarenja budžetskih prihoda u prvom polugodištu. 

“To će se odraziti i na troškovnu stranu budžeta i na kapitalne investicije. Brine nas činjenica da se nastavlja rast kreditnih zaduženja, a ozbiljno pitanje je i kako će se zatvoriti finansijska konstrukcija za izgradnju objekta ispred zgrade Opštine”, rekao je Baždar. 

Opština, kako je zaključio, ni prethodnih godina nije mogla izdvojiti kapitalna sredstva iz sopstvenih prihoda, pa će to još manje u uslovima opšte korona krize.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније