Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

30. 09. 2020. 23:10   >>  23:10

SKUPŠTINA CG

Od početka epidemije usvojeno 37 zakona

Skupština Crne Gore je od početka epidemije koronavirusa održala sedam sjednica redovnog zasijedanja, uključujući četiri posebne posvećene premijerskom satu i poslaničkim pitanjima, kazala je zamjenica generalnog sekretara Skupštine Marija Mirjačić.

Ona je navela da je na tim sjednicama donijeto 37 zakona, dok je predsjedniku i članovima Vlade postavljeno 220 poslaničkih pitanja.

Mirjačić i pomoćnica generalnog sekretara Nataša Komnenić učestvovale su danas na onlajn sastanku generalnih sekretara parlamenata država Zapadnog Balkana, koji je organizovao Nacionalni demokratski institut (NDI).

„Sastanak je bio posvećen dobrim praksama i trenutnim izazovima u parlamentima Zapadnog Balkana za vrijeme kovid pandemije, uz osvrt na zakonodavni i administrativni aspekt parlamentarnog rada“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku su, kako se navodi, predstavljene procedure i iskustva koja su se u pojedinim parlamentima pokazala kao korisna u suočavanju sa okolnostima koje je izazvala pandemija, a razgovaralo se i o izazovima koji, u tom kontekstu, još stoje pred parlamentima.

Mirjačić je istakla da je funkcionisanje Skupštine prilagođeno okolnostima koje su nastale kao posljedica novog koronavirusa.

Ona je napomenula da su sjednice Skupštine i radnih tijela održavane uz poštovanje mjera protiv širenja COVID-19 putem video-konferencijskog sistema, kako bi se obezbijedili uslovi za obavljanje redovnih parlamentarnih aktivnosti.

Mirjačić je kazala da su zakonodavni rad Skupštine i njene nadzorne aktivnosti nastavljene uprkos uslovima epidemije.

„Pa je u periodu od potvrđivanja prvih slučajeva obolijevanja u Crnoj Gori, u martu, Skupština održala sedam sjednica redovnog zasijedanja, uključujući četiri posebne sjednice posvećene premijerskom satu i poslaničkim pitanjima“, navela je Mirjačić.

U septembru je, kako je kazala, nakon održanih parlamentarnih izbora, održana i Prva – konstitutivna sjednica Skupštine novog saziva.

Ona je pojasnila i da je rad Službe Skupštine prilagođen novonastalim okolnostima, pa su uvedena dežurstva i u mjeri mogućeg organizovan rad od kuće, uz stalnu rotaciju službenika.

„Takvom organizacijom posla nastoji se izbjeći situacija širenja virusa u samoj instituciji a, istovremeno, omogućava se nesmetan rad Službe u cjelini“, rekla je Mirjačić.

Na sastanku na kojem su učestvovali generalni sekretari parlamenata Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije, kao i predstavnici hrvatskog Sabora i Parlamenta Srbije, potvrđena je dobra saradnja između parlamenata Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније