Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

30. 09. 2020. 18:32   >>  18:31 12

KOALICIJA ZBCG

CG nije bila zemlja međuetničke i međuvjerske harmonije

Crna Gora tokom odlazeće vlasti nije bila zemlja međuetničke i međuvjerske harmonije, ocijenili su iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

 

Iz te koalicije su u odgovoru na obraćanje ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, naveli da je izbornoj pobjedi opozicije prethodio „nečuven i nepotreban napad na vjerske slobode, kao i sponzorisani napadi Demokratske partije socijalista (DPS) na manjinske etničke zajednice“.

„Pod odlazećom vlašću, Crna Gora nije bila, kako to Darmanović tvrdi, nikakva zemlja međuetničke i međuvjerske harmonije”, navodi se u saopštenju koalicije ZBCG.

Prema njihovim riječima, pod tridesetogodišnjim DPS režimom nije bilo nikakvih izvrsnih rezultata u zaštiti medijskih sloboda i djelovanja civilnog društva, anti-diskriminaciji po bilo kom osnovu, kao i pitanju nekažnjivosti.

„Naprotiv, Đukanovićeva era je u međunarodnim okvirima prepoznata kao era obilježena korupcijom, podrivanjem medijskih sloboda, diskriminacijom uperenom protiv manjina i vjerskih zajednica, kao i nekažnjivošću DPS-ovih političara pred zakonom“, kazali su iz koalicije ZBCG.

Oni su rekli da nije bilo nesmetanog pristupa međunarodnim mehanizmima za pravnu zaštitu i zaštitu ljudskih prava za građane Crne Gore.

„Pod Đukanovićem i onim sudskim organima koje je lično odabrao, prava crnogorskih građana su bila ugrožena i kršena, pored ostalog i zloupotrebom međunarodnih naloga za hapšenje i drugim metodima pravne borbe“, navodi se u saopštenju koalicije ZBCG.

Oni su poručili da će nova i demokratski izabrana Vlada za prioritet imati uspostavljanje jedinstva i da će biti vođena setom ključnih principa koji su potvrđeni i sporazumima koalicionih partnera, uključujući i sporazum od 10. septembra.

„Oni uključuju poštovanje važećih međunarodnih ugovora koje je potpisala prethodna Vlada, uključujući članstvo u NATO, posvećenost evropskom putu Crne Gore, poštovanje vladavine prava i izmjenu diskriminatornih zakona, nasuprot praksi prethodnih vlasti, nova koalicija nije zaokupljena akumulacijom moći“, navodi se u saopštenju ZBCG.

Oni su poručili da će u novu Vladu uvesti eksperte i riješiti brojne probleme sa kojima se suočava Crna Gora.

„Sasvim smo posvećeni stvaranju pravne države, kao i reformi postojećih diskriminatorskih zakona“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je snažna međunarodna saradnja centralno načelo upravljačke filozofije koalicije, osobito kada je u pitanju nastavak progresa ka punom članstvu u Evropskoj uniji.

„Nova, predstojeća i demokratski izabrana administracija raduje se konstruktivnom radu sa našim kolegama iz međunarodne zajednice tokom narednih mjeseci i godina, kao i direktnom informisanju UN o našem progresu, tokom narednog obraćanja pred Generalnom skupštinom“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније