Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 10. 2020. 12:46 >> 13:24
20

ZOGOVIĆ

Povlačenjem Zakona zaštititi svetinje

Inicijativa Milana Kneževića i Predsjedništva DNP-a da novoformirana parlamentarna većina u Skupštini donese Zakon o prestanku važenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavlja jedinu garanciju da će svetinje i imovina SPC u Crnoj Gori biti ustavno zaštićeni, poručio je Milun Zogović, poslanik koalicije ZBCG.

On kaže da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti postao dominantno političko pitanje zahvaljujući Milu Đukanoviću i Dušku Markoviću, koji su krajem decembra 2019. inicirali usvajanje, kako kaže Zogović, antipravoslavnog zakona u Skupštini Crne Gore.

“I sviđalo se to nekom ili ne, poslanici u Skupštini Crne Gore treba da daju zadnju zakonodavnu riječ, jer im to po Ustavu pripada”, navodi Zogović u izjavi za medije.

On kaže i da bi novouspostavljena većina, čim se formiraju matični odbori, trebalo da izglasa Zakon o prestanku važenja zakona o slobodi vjeroispovijesti, i na taj način, kako ističe, u potpunosti zaštiti svetinje i imovinu SPC, ali i ispoštuje izbornu volju građana koji su glasali za poništenje pomenutog zakona.

“Za izglasavanje tog zakona uopšte nije potrebno da bude formirana Vlada, i to bi trebalo da bude jasno čak i posljednjem pravnom laiku. Pojedina tumačenja koja dolaze od jednog broja pravnika da je dovoljno izvršiti izmjene određenih članova već postojećeg zakona potpuno su u koordinaciji sa onim što je Duško Marković predlagao SPC -u u julu mjesecu, a što je Episkopski savjet kategorički odbio”, poručio je Zogović.

Zato je, kako ističe, inicijativa Milana Kneževića o poništenju postojećeg Zakona o slobodi vjeroispovijesti u potpunosti utemeljena u stavovima mitropolita Amfilohija.

“Mi samo tražimo ono što je mitropolit tražio od Duška Markovića početkom februra ove godine, odbacujući kao nedostojnim besmislice da neko iz DF-a želi da isključi mitropolita Amfilohija iz pregovora sa državom. Naprotiv, mitropolit Amfilohije, uz blagoslov i ovlašćenje Sinoda i patrijarha Irineja, a u ime SPC, treba da vodi pregovore sa državom Crnom Gorom oko potpisivanja Temeljnog ugovora. I to je u potpunosti sa ustrojstvom Srpske pravoslavne crkve”, samtra Zogović.

Zogović navodi i da niko nema pravo da pegla grbu postojećem Zakonu o slobodi vjeroispovijesti kroz njegove izmjene.

“Već imamo obavezu pred Bogom i narodom da ga proglasimo nevažećim i donesemo novi koji će biti u interesu svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori”, zaključio je Zogović.

 

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније