Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dan ]

02. 10. 2020. 07:00 >> 17:30
9

LUKŠIĆ

Ne osnivam stranku sa Milicom, neću se aktivirati

Bivši premijer Igor Lukšić je u razgovoru za Dan kazao da neće učestvovati u osnivanju nove stranke sa Milicom Pejanović Đurišić, dugogodišnjom članicom i jednom od osnivača Demokratske partije socijalista (DPS), a trenutno aktuelnom ambasadorkom Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama.

“Vijest o tome je samo neprovjerena spekulacija”, kazao je Lukšić.

Međutim, više medija je prethodnih dana objavljivalo informaciju kako Milica Pejanović Đurišić poslije 30 godina napušta DPS i osniva novu stranku, koja bi trebalo da bude partija lijevog centra, kao i da je o tome već razgovarala sa nekolicinom potencijalnih budućih partnera i saradnika, među kojima i sa bivšim premijerom Igorom Lukšićem.

Lukšić je za Dan kazao da ne razmišlja o povratku u politiku, niti ima želju da ponovo aktivnije djeluje u radu Demokratske partije socijalista, čiji je i dalje član.

“Nijesam o tome ni razmišljao niti razgovarao”, kazao je on.

Iako su mu planovi okrenuti u suprotnom smjeru, Lukšić navodi da pomno prati najnovija politička dešavanja.

“Kao i svi građani Crne Gore pratim postizbornu scenu, i to sa određenim očekivanjima. Vidjećemo kako će to sve ići”, prokomentarisao je Lukšić.

Izbori su pokazali da „naša politička realnost postaje izuzetno dinamična, a da crnogorsko društvo ulazi u novu fazu demokratskog sazrijevanja”.

“Izborni poraz nametnuo je DPS-u nove izazove. Ukoliko želi da ostane relevantan faktor na političkoj sceni, ova stranka mora da se reorganizuje i pripremi za naredne izbore. Okolnost da ima najveći poslanički klub i da i dalje ima vlast u velikom broju opština obavezuje rukovodstvo DPS-a da pronađe najbolja rješenja da bi ostali kompetetivna snaga na političkom tržištu”, smatra Lukšić.

Nova parlamentarna većina koju čine tri koalicije već sada je suočena sa ogromnim očekivanjima građana. Takođe, čeka je mnogo posla i kad su u pitanju reforme društva, ali i ispunjenje zahtjeva koji nas vode u EU.

Izborni poraz poslije tridesetogodišnje vladavine DPS-a, smatra on, uslijedio je kao posledica više razloga. Ovi izbori bili su „stjecište više tokova”, što se odrazilo na volju građana.

“Jasno je da su razlozi koji pokrenuli litije motivisali ogroman broj građana da se politički aktivira i izrazi svoj stav. To je nesumnjivo imalo ogroman uticaj na kampanju, kao i dobrim djelom na izborni rezultat”, kaže Lukšić.

Nekadašnji premijer i šef diplomatije, a sadašnji direktor za javni sektor u kompaniji Prajs Voterhaus Kupers (PWC za Jugoistočnu Evropu, Igor Lukšić je svoju karijeru u Crnoj Gori izgradio za kratko vrijeme.

Od ulaska u Demokratsku partiju socijalista, gdje je bio najprije savjetnik, prešao je za saradnika i sekretara u Ministarstvu vanjskih poslova, da bi preko pozicije savjetnika premijera došao do ministra finansija od februara 2004. do decembra 2010. godine.

Kada je Milo Đukanović drugi put napustio Vladu, 2010. godine pred ložio je Igora Lukšića za premijera koji je tu funkciju obavljao naredne dvije godine, odnosno do decembra 2012. godine.

Lukšić je i nominovan za generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) sa mandatom od 2022. do 2024. godine.

Period demokratskog sazrijevanja

Bivši premijer Igor Lukšić smatra i da su veliki ekonomski pad i porast nezaposlenosti usled pandemije Kovida-19 takođe ozbiljno uticali na izbornu volju građana.

“Pad ekonomije u drugom kvartalu za 20 odsto govori da se veliki pad može očekivati i u trećem. Slična situacija nas čeka i u četvrtom kvartalu, pa i nadalje, jer „ovaj virus ne slabi”. Sve je to stvorilo nezadovoljstvo i želju za promjenama. Treće, biti u vlasti 30 godina sa sobom nosi mnogo manjkavosti, što je motivisalo jedan broj glasača da zaključi da je vrijeme za promjene”, konstatovao je Lukšić ističući da novi odnos snaga na političkoj sceni treba posmatrati kao novu etapu na putu demokratskog sazrijavanja Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније