Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 10. 2020. 11:11 >> 15:13
8

BEČIĆ-ZELIOLI

Interes CG i građana mora biti prioritet

Interes Crne Gore i njenih građana mora biti svima prioritet koji nema alternativu, rekao je predsjednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić, na sastanku sa italijanskim ambasadorom Lukom Zeliolijem. Bečić se sastao i sa regionalnim direktorom Programa Vestministerske fondacije za demokratiju na Zapadnom Balkanu, Emilom Atanasovskim.

 


On je razgovarao sa ambasadorom Italije u Crnoj Gori, Lukom Zeliolijem o mogućnostima za nastavak kvalitetne skupštinske saradnje i uspostavljanje redovne komunikacije između crnogorskih i italijanskih parlamentaraca kroz buduću grupu prijateljstva sa oba doma Parlamenta Italije. 

Ističući da je Italija dokazani prijatelj Crne Gore, Bečić je zahvalio je Zelioliju na snažnoj podršci Italije Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji i izrazio zadovoljstvo posvećenošću kontinuiranom razvoju odnosa dvije zemlje. 

"On je podsjetio na važnost regionalne saradnje u okviru brojnih multilateralnih mehanizama, sa posebnim akcentom na Centralno-evropsku inicijativu", kaže se u saopštenju.

Zelioli je naglasio značaj intenziviranja bilateralnih parlamentarnih odnosa Crne Gore i Italije i izrazio očekivanje da će dvije zemlje nastaviti saradnju kroz partnerstvo u NATO i buduće članstvo u Evropskoj uniji. 

"Italija ostaje na raspolaganju za unapređenje saradnje ne samo na spoljnopolitičkom, već i na mnogim drugim poljima", kazao je on.

Bečić je upoznao Zeliolija sa prioritetima novog saziva Skupštine i istakao da će raditi na jačanju zakonodavne, nadzorne i kontrolne uloge, kao i reformi pravosuđa i sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva.

„Potrebno je da se svi zajedno izdignemo iznad ličnih i partijskih interesa, jer interes Crne Gore i njenih građana mora biti svima nama prioritet koji nema alternativu“, naglasio je on.

Bečić se danas susreo  i sa regionalnim direktorom Programa Vestministerske fondacije za demokratiju na Zapadnom Balkanu, Emilom Atanasovskim.

"Imajući u vidu dugogodišnju uspješnu saradnju između Skupštine Crne Gore i Vestministerske fondacije za demokratiju (VFD), Bečić je istakao zahvalnost na značajnoj podršci u izgradnji institucionalnih kapaciteta Skupštine. On se posebno osvrnuo na Parlamentarnu budžetsku kancelariju, formiranu kroz zajednički projekat "Jačanje finansijskog nadzora u Skupštini Crne Gore“ i izrazio očekivanje da će njen rad u punom kapacitetu doprinijeti jačanju kontrolne uloge Parlamenta, što je i jedan od prioriteta novog saziva Skupštine", navodi se u saopštenju iz Kabineta predsjednika. 

Atanasovski čestitao je predsjedniku na izboru za ovako važnu funkciju i naglasio da Parlamentarna budžetska kancelarija ima za cilj da pomogne poslanicima u analiziranju budžeta. On je naveo da očekuju od novog rukovodstva brojne inicijative kako bi doprinijeli jačanju finansijskog i parlamentarnog nadzora.

U tom kontekstu, sagovornici su iskazali spremnost za dalje unapređenje i razvoj novih mehanizama parlamentarne saradnje, sa posebnim akcentom na jačanje administrativnih kapaciteta.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније