Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 10. 2020. 10:44 >> 11:11
5

ZA RAVNOPRAVNOST

SNS: Nijesmo pomagali Krivokapiću

Srpski nacionalni savjet (SNS) od nove vlasti očekuje adekvatan i ravnopravan tretman srpskog naroda sa drugim nacionalnim zajednicama, bez, kako su naveli, zlonamjernog podrazumijevanja da su Srbi i Crnogorci jedan narod, gdje Srbi gube svoj identitet.

Iz SNS-a su kazali da se nakon parlamentarnih izbora usložnjava politička stvarnost u Crnoj Gori, a pobjedničko raspoloženje zamjenjuje zabrinutost kako da se nađe rješenje za demokratsku promjenu vlasti.

„Problem opet predstavljaju Srbi kojima postojanost u Crnoj Gori, iako pokazatelji govore da ih ima i više od 40 odsto, još nije priznata. Za njih se samo podrazumijeva da postoje. Pa ako je već tako, zašto traže da postoje“, kaže se u saopštenju SNS-a.

Prema njihovim riječima, počelo se sastavljanjem liste "Za budućnost Crne Gore", a nastavlja se sa sastavom buduće vlade.

„Kao što nije bilo dovoljno srpskih kadrova za sastav liste „Za budućnost Crne Gore“, tako ni sada nema srpskih eksperata koji bi mogli da zauzmu mjesto u novoj vladi, a da pritom ne iziritiraju domaću i međunarodnu javnost“, kazali su iz SNS-a.

Sa druge strane, kako su naveli, poražena vlast sa svojim manjinskim partnerima konsoliduje svoju poziciju i čini sve da osujeti od većine građana u Crnoj Gori dugo čekani silazak sa vlasti.

„Poziv predsjednika da se Crna Gora brani iz šume od svojih sunarodnika, bez obzira što je ona „ravnopravna“ članica najjačeg vojnog saveza na svijetu, koji u sporazumu garantuje nepovredivost granica i sistema, dovoljno govori o tom naumu“, smatraju u SNS-u.

Iz tog tijela tvrde da bezbroj javnih i tajnih sastanaka sa čelnicima državnih institucija, policije i tajne službe, angažovanje stranih državnika kako bi se zadržala privrženost manjinskih naroda poraženoj koaliciji, potvrđuje namjeru da se zaustavi već započeto demontiranje višedecenijske vlasti u Crnoj Gori.

Odlazeća vlast, kako navode iz SNS-a, posebnu kampanju vodi protiv Srbije, pokušavajući da za svoje neuspjehe optuži njeno navodno miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore i pomoć srpskim organizacijama koje se u najtežim uslovima već više decenija bore za očuvanje srpskog identiteta u Crnoj Gori.

Danima se, kazali su iz Savjeta, u prorežimskim medijima pokušava stvoriti utisak kako Srbija ogromnim novcem destabilizuje i urušava Crnu Gori i njene institucije.

Kako su naveli, samo u protekloj godini je na 33 konkursa ministarstava Vlade Crne Gore podijeljeno više od 3,6 miliona eura, od čega je prepoznatim srpskim organizacijama, koje se bave očuvanjem nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta, pripalo svega 0,003 odsto.

„Sva sredstva koja su u ministarstvima podijeljena u prethodnim godinama pripala su organizacijama čiji su osnivači i vlasnici glasači odlazeće koalicije, što se, takođe, može veoma lako provjeriti iz spiska organizacija čiji su projekti podržani, i imena i prezimena njihovih osnivača“, tvrde iz SNS-a.

Prema njihovim riječima, očigledna namjera vlasti u Crnoj Gori bila je da uoči parlamentarnih izbora i popisa stanovništva zaustavi rad srpskih organizacija i naročito srpskih medija.

Kako su kazali iz Savjeta, naravno da crnogorska opozicija to nije primjećivala.

Iz Savjeta su negirali da je to tijelo na bilo koji način pomagalo profesoru Zdravku Krivokapiću i koaliciji „Za budućnost Crne Gore“ da u neravnopravnoj borbi pobijede na izborima.

„Nažalost, profesor Krivokapić i koalicija „Za budućnost Crne Gore“ sa SNS-om, kao krovnom organizacijom srpskog naroda u Crnoj Gori, ni u jednom trenutku nijesu ni pokušali da ostvare komunikaciju“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније