Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Pobjeda ]

06. 10. 2020. 17:32   >>  17:36

PICULA

Nezadovoljavajući napredak na nekim poljima

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula istakao je da je napredak u državi postignut u više polja, ali vladavina prava, pravosuđe, sloboda medija i borba protiv korupcije i dalje ne postižu zadovoljavajući napredak.

Kako je istakao, uprkos tome što je Crna Gora lider u procesu proširenja, "poglavlja se zbog toga ne zatvaraju odgovarajućom brzinom”.

Picula je novoj crnogorskoj vladi poručio kako od njih očekuje konstruktivan pristup i ispunjavanje potpisanih obveza na evropskom putu, prije svega zbog činjenice da čak 70 odsto građana zemlje podržava članstvo u Evropskoj uniji.

“Reforme usmjerene jačanju vladavine prava i osnaživanje nezavisnih institucija u trodiobi vlasti moraju biti ključni faktor za odobravanje pristupa sredstvima Pretpristupnog instrumenta IPA III i svim drugim europskim fondovima namijenjenima zemljama kandidatkinjama za članstvo u Europskoj uniji. Evropska će im unija najviše pomoći kontinuiranom podrškom tim reformama”, istakao je Picula tokom današnjeg govora povodom predstavljanja Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan i izvještaja EK o napretku kandidatkinja za članstvo.

Picula je na predstavljanju dokumenata nakon Savjeta povjerenika EU učestvovao u svojstvu izvjestitelja za novi Pretpristupni instrument IPA III, koordinatora Socijalista i demokrata za vanjsku politiku u Odboru za vanjske poslove EP, te kao izvjestitelj za Crnu Goru i predsjednik Radne grupe za zapadni Balkan.

Picula je savjetniku za proširenje Oliveru Varheljiju, koji je predstavljao dokumente, naglasio da su predstavljeni dokumenti dokaz privrženosti same Unije procesu proširenja, posebno kroz naglasak na važnost ekonomske i socijalne konvergencije regije ka Uniji, kroz podršku obrazovanju, infrastrukturnim projektima i zelenoj tranziciji i ukupni investicijski potencijal od gotovo 20 milijardi eura.

U svojim je preporukama za proces proširenja i ranije naglašavao nužnost da sve mjere i pretpristupni program budu oblikovani tako da građani zemalja kandidatkinja i prije pristupanja osjete opipljive koristi članstva u Uniji i poboljšanje uvjeta života, jer će ih tako lakše biti primjenjivati i dobiti podršku za njih.

Unija je, podsjeća Picula, pružanjem 3,3 milijardi eura financijske i logističke podrške regiji tijekom pandemije COVID-19 pokazala istinsko razumijevanje važnosti regiona za evropsku stabilnost.

Posebno je važno, ocjenjuje Picula, što će kroz Ekonomski i investicijski plan zemlje zapadnog Balkana biti uključene i u ostvarivanje ciljeva Europskog zelenog plana. Zemlje regiona su među najviše pogođenima klimatskim promjenama i važno je da im bude omogućeno uključivanje u politike zaštite životne sredina i energetske tranzicije kroz finansijsku i logističku podršku izradi dugoročnih, održivih klimatskih strategija.

“Svojim opsegom i strukturom, Plan potvrđuje kredibilitet pred kandidatkinjama sa zapadnog Balkana i pred svim građanima Europske unije”, naglašava Picula.

Kao izvjestilac za IPA III program u nastajanju, Picula je zatražio da uz insistiranje na vladavini prava Evropski parlament mora imati i povećanu ulogu u nadzoru dobrih praksi upravljanja i alokaciji sredstava.

Prema prijedlogu Komisije, zemljama zapadnog Balkana u kojima živi oko 18 miliona ljudi na raspolaganju biti više od devet milijardi eura, dok će ukupan IPA III paket premašiti 14,3 milijardi eura u finansijskoj perspektivi 2021.-2027.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније