Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

06. 10. 2020. 21:14 >> 21:14
1

INSTITUT ALTERNATIVA

"Crna Gora nastavila sa osrednjim rezultatima"

Novi izvještaj Evropske komisije (EK) pokazuje da je Crna Gora nastavila sa osrednjim rezultatima u procesu evropskih integracija, kazali su iz Instituta alternativa (IA), dodajući da on sadrži jasne smjernice i preporuke kojih nova Vlada treba da se drži.

U izvještaju Evropske komisije, koji je danas predstavljen u Briselu, navodi se da je Crna Gora postigla određeni napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), ali da je korupcija je i dalje prisutna u mnogim oblastima

„Izvještaj je veoma sadržajan i osim preciznog opisa stanja, kvalitativne analize problema, sadrži jasne smjernice i preporuke kojih nova Vlada treba da se drži vrlo strogo, ukoliko želimo da sljedeći bude bolji“, poručili su iz IA.

Iz IA su kazali da se izvještaj EK za Crnu Goru ne bitno razlikuje od prethodnog.

„Novi izvještaj EK pokazuje da je Crna Gora nastavila sa osrednjim rezultatima u procesu evropskih integracija. Ni ove godine, kao ni prošle, nijesmo dobili nijednu odličnu ocjenu, ali nijesmo ni jednu ocjenu „nazadovanje“, rekli su iz IA.

Prema njihovim riječima, nedostatak „petica“ objašnjava i sporost u zatvaranju poglavlja.

„Ocjene koje daje Komisija su: „nazadovanje“ (1), “odsustvo napretka“ (2), „ograničeni/određeni napredak“ (3), „dobar napredak“ (4) i „značajan napredak” (5)“, naveli su iz te nevladine organizacije.

Kako su rekli, prosječna ocjena za Crnu Goru je 3,18, što je nešto bolje nego prošle godine kada je ukupna ocjena za sva poglavlja bila 3,06.

„Međutim, ovo je ocjena koju je Crna Gora imala 2016. godine, tako da se nakon četiri godine tek vratila na nivo na kojem je bila, a sa kojeg je svake godine za po jedan korak padala godišnje“, naveli su iz IA.

Prema njihovim riječima, ocjena 3,18 je maksimalno što je Crna Gora ikad dostigla od kada je uveden taj sistem bodovanja.

Bolja ocjena, kako su kazali, u odnosu na prošlu godinu proizilazi iz toga što je sedam poglavlja ove godine dobilo vrlo dobru ocjenu, međutim, dvadeset pet poglavlja je ostalo na srednjem nivou.

Iz IA su naveli da je najgore od svih poglavlja ocijenjeno poglavlje 14- Saobraćajna politika.

Oni su kazali da kada su u pitanju poglavlja koja se odnose na vladavinu prava, poglavlje 23 bilježi upadljivo lošije stanje nego 24.

„Od 25 poglavlja koja su dobila ocjenu trojka, osam je dobilo „slabu“ trojku, a 17 „jaku““, dodaje se u saopštenju.

Iz IA su rekli da je dobar napredak sa ocjenom četvorka zabilježen u poglavljima 6-Privredno pravo, 9-Finansijske usluge“, 11-Poljoprivreda i ruralni razvoj, 12-Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor 16-Porezi,19-Socijalna politika i zapošljavanje i 25-Nauka i istraživanje.

Navedenim su, kako su kazali iz te NVO, potvrđeni njihovi stavovi o zabrinjavajućoj stagnaciji, naročito imajući u vidu da je Crna Gora ušla u devetu godinu pristupnih pregovora sa EU.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније