Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 10. 2020. 17:46 >> 17:46
1

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ

Izvještaj EK kao mapa puta ka reformama

Izvještaj Evropske komisije (EK) trebalo bi da bude mapa puta nove vlasti, a eksperti koji su na njemu radili mogu da pomognu kako u izradi boljih  zakona, tako i u otkrivanju konkretnih slučajeva, ali i čišćenju institucija od onih koji su podsticali na korupciju i godinama bili servis organizovanom kriminalu, ocijenila je izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović-Marković.


Iz tog dokumenta se, kako ocjenjuje Ćalović-Marković, vidi da EU jasno prepoznaje probleme sa kojima se suočava Crna Gora, ali i da ima mnogo detaljnije informacije o konkretnim slučajevima nego što je to navedeno u izvještaju koji mora sadržati uopštene ocjene i diplomatski ton.

"Za razliku od tuzilaštva, u EK očigledno smatraju da afera Snimak nije završena i da se ti slučajevi moraju izvaditi iz ladica. Za razliku od Agencije za sprječavanje korupcije, u Briselu jasno prepoznaju izborne zloupotrebe odlazaćeg režima", kazala je ona.

Izvještaj EK, navodi Ćalović-Marković, opisuje šverc cigareta kroz fiktivne firme registrovane u slobodnoj zoni luke Bar kojima se ne bave ni policija ni tužilaštvo. 

"U njemu se ukazuje na konkretne slučajeve u kojima su tužioci sklapali sporazume sa kriminalnim grupama sa neprimjereno malim kaznama. Taj dokument markira propuste tužilaca i sudija u najvažnijim predmetima, 
za koje nikada nisu snosili odgovornost. Izvještaj potvrđuje da je odlazeća vlast zarobila i sistematično urušavala sve institucije od ključnog značaja za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, od policije, tužilaštva i sudstva, preko ASKa, do carina, poreske i inspekcijskih službi, što je dovelo do drastičnog usporavanja reformi i zamrzavanja procesa integracija", ističe Ćalović-Marković.

Izvještaj Komisije sadrži, kaže, jasnu sliku veoma lošeg stanja i osnovne preporuke za unapređenje, ali ne i precizna rješenja za vrlo kompleksne probleme sa kojima će se suočiti nova vlast preuzimanjem 
zarobljenih institucija. 

Nova vlast bi, kaže Ćalović-Marković, trebalo odmah da uspostavi saradnju sa evropskim stručnjacima koji će pomoći da se nađu najbolja rješenja usklađena sa međunarodnim standardima, i konačno počne uspostavljati vladavina prava.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније