Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

07. 10. 2020. 12:47 >> 12:46
1

HGI

Jasne smjernice kojima se Crna Gora mora voditi

Crna Gora je i pod otežavajućim okolnostima izazvanim epidemijom koronavirusa ostvarila značajne rezultate u integracionom procesu, ali ulazak u završnu fazu pregovaranja podrazumijeva intenzivnije napore, posebno u oblasti vladavine prava, kazao je predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović.

On je rekao da najnoviji izvještaj Evropske komisije (EK) sadrži jasne smjernice i preporuke kojima se Crna Gora mora voditi.

Vuksanović je naveo da su najveći izazovi, na koje je potrebno dati dobar i kontinuirani odgovor, borba protiv organiziranog kriminala, korupcije, kao i pitanja vezana za pravosuđe.

“Možemo reći da su ostvareni značajni rezultati i to pod otežavajućim okolnostima Covida-19, ali kako ulazimo u završnu fazu pregovaranja biće potrebni intenzivniji napori, što se posebno odnosi na vladavinu prava”, kazao je Vuksanović agenciji MINA.

Kako je rekao objavljeni izvještaj EK za Crnu Goru predstavlja mapu njenog puta prema Evropskoj uniji i uvjek je dobar pokazatelj na čemu se moraju dodatno ulagati napori.

“Integracioni proces podrazumijeva suočavanje sa samim sobom, zbog toga se često čini neugodnim. Raduje naša spremnost da budemo dio zajednice evropskih naroda, a kao što je poznato ona je nepodijeljena među političkim igračima na našoj političkoj sceni”, smatra Vuksanović.

On je kazao da je dobro što sve više jača svijest da cilj nije samo ispunjavati statistiku, već ostvarivati ono što stoji iza toga, a to je kvalitet života građana Crne Gore.

“Potrebno je pomenuti i da prvi put imamo da su izborni rezultati priznati od svih aktera i da nema nikakve opstrukcije u smjeni vlasti, u što su donedavno neki sumnjali”, naveo je Vuksanović.

To, kako je kazao, svjedoči o demokratskoj zrelosti crnogorskog društva, a jednako tako i o političkim subjektima, što je izuzetno važno za dalji evropski put Crne Gore.

“U ovom procesu odgovornost je i na vlastima i na opoziciji”, zaključio je Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније