Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina biznis ]

07. 10. 2020. 15:24 >> 15:29

URA

Novčana pomoć EU olakšaće ekonomsku krizu u CG

Pomoć Evropske unije (EU) u vidu devet milijardi eura koje planira da investira u Zapadni Balkan, značajno će pomoći i ekonomskim prilikama u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz Građanskog pokreta URA.

U URA-i smatraju da će buduća ekonomska saradnja sa EU učvrstiti veze Crne Gore sa evropskom zajednicom.

“Evropska komisija (EK) predstavila je ekonomsko-investicioni plan za zemlje Zapadnog Balkana, koji predviđa deset glavnih inicijativa za ulaganje u glavne putne i željezničke veze u regiji, obnovljive izvore energije i prelaz sa uglja, obnovu javnih i privatnih zgrada radi povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisija stakleničkih gasova, kao i infrastrukturu za upravljanje otpadom i otpadnim vodama”, navodi se u saopštenju URA-e.

Iz EK su rekli i da se jedna od tih deset investicionih inicijativa odnosi na dovršetak putne povezanosti od Hrvatske do Grčke, odnosno plavi auto-put preko Crne Gore i Albanije.

"Među deset prioritetnih inicijativa je i obnova pruge Beograd-Bar, povezivanje Sarajeva i Podgorice, kao i izgradnja hidrocentrala u Crnoj Gori. Novcem EU finansiraće se i izgradnja centra za zbrinjavanje otpada”, kazali su iz URA-e.

U toj partiji smatraju da je Evropa i sa tim paketom pomoći pokazala da jedan od najvećih partnera Crne Gore, kao i da je buduće članstvo u EU neupitan spoljno-politički cilj.

“Ovo je prilika da putem evropskih integracija krenemo još snažnije”, dodaje se u saopštenju.

Iz URA-e su podsjetili na primjer susjeda iz regiona, Hrvatske, koja će se, uz pomoć EU, u narednom periodu lakše oporavljati od ekonomske krize izazvane pandemijom virusa Covid-19.

"EK je još u maju predstavila plan pod nazivom EU sljedeće generacije, koji ima planiranih 750 milijardi EUR podrške članicama. Za Hrvatsku je predviđeno nešto više od deset milijardi EUR, od čega su 7,3 milijarde bespovratna sredstva, a 2,65 milijardi su mogući krediti”, kazali su iz URA-e.

Krediti će, kako su objasnili, biti povoljniji, jer se odobravaju na nivou cijele EU, a ne za svaku državu pojedinačno, dok je vremenski period važenja tih mjera četiri godine.

“To je samo još jedan od dokaza koliko je dobro biti članica EU u kriznim situacijama poput ove sadašnje”, naveli su iz te partije.

Predstoji, kako su kazali, težak period, za čije će prevazilaženje biti potrebno pregalaštvo svih subjekata u društvu.

"To je jedini način da što bezbolnije izađemo iz krize", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније