Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 10. 2020. 18:45 >> 18:47

ĐUKANOVIĆ-MAS

''Nova vlada da slijedi evropsku perspektivu''

Njemačka je pratila izbore u Crnoj Gori, podrazumijeva se da priznaje njihove rezultate i naglašava važnost što skorijeg formiranja nove vlade, od koje Njemačka očekuje da dosljedno slijedi evropsku i euroatlantsku perspektivu, kao što je to bilo vidljivo kod stare vlade, onako kako smo navikli, kazao je ministar vanjskih poslova Njemačke, Hajko Mas, tokom današnjeg susreta sa predsjednikom Crne Gore, Milom Đukanovićem.

Mas je dodao da je Crna Gora pokazala kako se može konstruktivno djelovati i na Zapadnom Balkanu, a to nije nešto što se samo notira, nego se i poštuje u EU.

''Njemačka ostaje posvećena saradnji u pogledu pružanja odgovora na posljedice pandemije Kovid-19 i izvan granica Evropske unije i u tome Zapadni Balkan ostaje jedan od prioriteta'', kazao je Mas.

Đukanović je zahvalio Njemačkoj i njenoj Vladi na kontinuiranoj podršci Zapadnom Balkanu i Crnoj Gori, saopšteno iz kabineta predsjednika.

On je naglasio da integracija u EU ostaje strateški prioritet, i preduslov je stabilnosti i prosperiteta regiona.

Đukanović je istakao važnost saradnje u oblasti pravosuđa i ekspertsku podršku Njemačke u oblasti vladavine prava koja je umnogome doprinosila savladavanju izazova na putu integracije.

“Kao jedina zemlja kandidat sa otvorenim svim pregovaračkim poglavljima, Crna Gora je u poziciji da maksimalnu koncentraciju usmjeri na ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, što bi omogućilo ulazak u fazu intenzivnog zatvaranja pregovaračkih poglavlja”, poručio je Đukanović.

Ministar Mas je ocijenio da bi to doprinijelo dinamizaciji procesa, a podrška Njemačke takvim nastojanjima će biti nastavljena.

On je rekao i da je zadovoljan susretom i potvrdio je snažnu zainteresovanost Njemačke za aktuelnu situaciju u Crnoj Gori, dalje korake nakon nedavno održanih izbora i proces pristupanja EU.

Na interesovanje njemačkog šefa diplomatije o procesima ekonomske integracije regiona, Đukanović se saglasio sa ocjenom da se, kada je riječ o novim inicijativama kao što je tzv. Mini-Šengen, poštujući sve što doprinosi regionalnoj saradnji, mora paziti da se ne dupliraju stvari, kao i da je Berlinski proces najbolji okvir za dinamizaciju saradnje i ekonomsko povezivanje u cilju napretka zemalja i integracije u EU.

“Na bilateralnom planu, pozdravljena je saradnja u oblasti unutrašnjih poslova, odbrane i bezbjednosti i prepoznat obostrani interes za jačanje ekonomske saradnje i saradnju u oblasti zaštite životne sredine. Dvije zemlje imaju jasan interes da tijesno sarađuju i nastave dosadašnjim putem”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније